2015. gada 4. jūnijā Briselē Eiropas Komisijas Zaļās nedēļas ietvaros LIFE projekts LIFE08 NAT/LV/000449 "Augstie purvi" saņēma Eiropas Komisijas apbalvojumu kā viens no labākajiem LIFE projektiem 2014. gadā.

Zaļā nedēļa Briselē ir gada lielākā un nozīmīgākā dabai un bioloģiskajai daudzveidībai veltīta Eiropas Komisijas konference, kas šogad notika no 3. līdz 5. jūnijam. Tajā tika arī cildināti labākie 2014. gada LIFE programmas projekti. Programma ir paredzēta Eiropas Savienības aizsargājamo biotopu saglabāšanai. Tā ir vērsta uz mežu, pļavu, kāpu, purvu un citu biotopu saudzēšanu un atjaunošanu, kā arī reto un aizsargājamo augu dzīvotņu ilgmūžību un izmaiņu novērošanu. Pašiem labākajiem LIFE projektiem EK kopš 2010. gada piešķir balvas. Šogad pirmo reizi atzinību saņēma arī projekts no Latvijas - 4. jūnijā tā ir pasniegta LIFE projekta "Augstie purvi" vadītājai Dr.biol. Mārai Pakalnei. Šo projektu finansēja Eiropas Komisijas LIFE+ programma, un laikā no 2010. gada februāra līdz 2013. gada augustam to īstenoja Latvijas Universitāte kopā ar sadarbības partneriem - Latvijas Dabas fondu un nodibinājumu ELM MEDIA. Projektu līdzfinansēja Latvijas Vides aizsardzības fonds un SIA "Rīgas meži".

Kā atzīmē projekta vadītāja Māra Pakalne: "Projekta mērķis bija stabilizēt dabisko gruntsūdens līmeni susināšanas ietekmētajās projekta vietās un atjaunot augstā purva biotopus, kā arī aizsargāt Eiropas un Latvijas nozīmes purva biotopus, augus un dzīvniekus. Projekts aptvēra Rožu, Melnā ezera, Aklo un Aizkraukles purvu un mežus. Rezultātā ir izstrādāti četri dabas aizsardzības plāni, un pozitīva apsaimniekošanas pasākumu ietekme vērojama 488 ha platībā, kas ir divas reizes vairāk nekā plānots projekta pieteikumā. Ar projekta pieredzi ir iepazīstināti kolēģi no citām valstīm - Vācijas, Lielbritānijas, Francijas, Norvēģijas, Igaunijas, Lietuvas, Krievijas. Mūsu apsaimniekošanas pieredze tagad sekmīgi tiek pielietota Igaunijā un Lietuvā. Projekta gaitā tika fotografēts un filmēts, tādēļ daudzviet Latvijā cilvēkiem bija iespēja redzēt Purvu fotoizstādi un noskatīties filmu "Purvu noslēpumi". Filma ir rādīta arī starptautisko festivālos Igaunijā un Portugālē. Nobeigumā pieredzi apkopojām grāmatā "Augsto purvu apsaimniekošana bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai Latvijā". LIFE projektā "Augstie purvi" iegūto sapratni, purvu apsaimniekošanas un aizsardzības metodes pašlaik pielietojam jaunajā LIFE projektā "Mitrāji", kas tiek īstenots Ziemeļu, Bažu, Sudas-Zviedru purvā, kā arī Dāvida avotos un Raunas staburagā." 

Vairāk informācijas par "Augsto purvu" projektu var iegūt mājas lapā www.purvi.lv.

Plašāka informācija par Zaļo nedēļu un labākajiem 2014. gada LIFE projektiem EK mājas lapā.

Dalīties