Hosta 'Rīgas Tiara' LU Botāniskajā dārzā. Foto: Lauma Ķeire

Godinot mūsu galvaspilsētu Rīgu 823. dzimšanas dienā, tās iedzīvotājiem un viesiem 17. augustā ieeja LU Botāniskajā dārzā būs bez maksas! Dārzs atvērts no plkst. 10.00-20.00, bet Tropu tauriņu māja – no 10.00-16.00.

Botāniskā dārza ziemciešu kolekcijā ir augs, ar ko vēlamies iepazīstināt Rīgas svētku noskaņās. Pastāstīsim par hostu šķirni ‘Rīgas Tiara’.

Kā lasāms Šoha kokaudzētavas (C. W. Schoch) katalogos, pirmās hostas Latvijas dārzos sāka audzēt pirms 150 gadiem. Šoha audzētavā interesentiem piedāvāja 4 hostu sugas – H. lancifolia, H.plantaginea, H. sieboldiana, H. ventricosa.

Pakāpeniski hostu sugu un šķirņu klāsts Latvijā pieauga līdz aptuveni 20 dažādībām. Apstādījumos un dārzos no tām veidoja plašus vienlaidus klājumus apmalēs un ēnainās vietās. Dekoratīvo lapu īpašnieces hostas demonstrēja izcilu ēncietību un izcēla citu krāšņumaugu ziedus. Deviņdesmito gadu vidū LU Botāniskā dārza dekoratīvo ziemciešu sektoram izvērsās laba sadarbība ar ASV dzīvojošo latvieti, dārznieku un kolekcionāru Jāni Ceru. Kolekciju papildināja agrāk Latvijā neredzētas hostu šķirnes (‘France’, ‘Golden Tiara’, ‘Halcyon’, ‘Krossa Regal’ un citas).

Darbu ar hostu bioloģiski un ekonomiski pamatotas paātrinātas pavairošanas metodes izstrādi no 1995. līdz 1999. gadam veica LU Augu audu kultūru laboratorija Daces Gertneres vadībā. Šajā izpētē ieguva negaidītu rezultātu – no ‘Golden Tiara’ meristēmu kultūras izskaldījās jauna šķirne. Hostu ar koši dzeltenu lapojumu un zemu augumu nosaucām par ‘Rīgas Tiara’, un pašlaik tā rotā ne tikai LU Botānisko dārzu, bet arī daudzus privātos dārzus.

Tiāra (latīņu valodā - tiara) ir pusloka formas galvas rota, kas izgatavota no sudraba, zelta vai platīna un bagātīgi dekorēta ar dārgakmeņiem, pērlēm.

Sveicam Rīgu svētkos! Lai pilsēta nākamajos 823 gados uzmirdz kā dārgakmens!

 

Teksts: Inese Nāburga, LU Botāniskā dārza Lakstaugu laboratorijas vadītāja

Dalīties