LU Botāniskais dārzs pēc vētras. Foto: S. Tomsone, Ē. Dovnarovičs

Vakardienas vējš un lietus aiz sevis atstāja izgāztus kokus un lauztus zarus, appludinātas dobes, pat dažs lakstaugs savus pielijušos ziedus nav spējis noturēt. Uzreiz varam nomierināt dārza fanus, augu mīļotājus un pārējos dabas draugus, ziņojot, ka neviens botānisks retums nav zudis.

Viss dārzs ir pilns ar lielākiem un mazākiem zariem, tādēļ visus, kuri vēlas palīdzēt tos savākt, aicinām pieteikties, zvanot Botāniskā dārza saimniecības vadītājam Ērikam Dovnarovičam uz tālruņa numuru 25424895. Katrs pieaugušais un skolēns, kurš vismaz trīs stundas čakli būs vācis zarus, dāvanā saņems abonementu dārza apskatei līdz pat šī gada beigām. Priecāsimies, ja palīdzību saņemsim darba dienās. 

Lielākoties lūzuši ir kļavu, valriekstu un liepu zari. Visa vecā Holandes liepu Tilia x vulgaris aleja ir ierindā: koki ir saglabājušies vēl no Volfšmita muižas laika un arī šo pārbaudījumu tie izturējuši godam. Melnalkšņu Alnus glutinosa audzē valsts nozīmes dižkoki ir zaudējuši vairākus zarus, krītot atraudami ap tiem apvijušās dažādas liānas, visvairāk - parasto aktinīdiju Actinidia kolomikta. Dārza centrā ar saknēm ir izgāzta liepa un šaurlapu eleagns Eleagnus angustifolia, aizšķērsojot celiņus, tādējādi vēl vairāk ierobežojot pārvietošanos, jo jāņem vērā, ka šovasar dārza centrā ir ierobežota kustība Palmu mājas remonta dēļ.

Lielā siltumnīca daļēji ir ieskauta stalažās, bet visa fasādes slīpā siena ir atvērta, bez seguma. Lai pasargātu augus, celtnieki sagatavojās vētrai, katru ekspozīcijas augu trīs punktos piesienot pie siltumnīcas metāla konstrukcijām. Kā informēja SIA Termolat būvdarbu vadītāja palīgs Toms Līcis, tad būvnieki vētru sagaidīja, nolaižot pacēlājus, novietojot drošās vietās materiālus, bet jauno polikarbonātu, ar ko paredzēts apšūt siltumnīcu, papildus apsedza un nostiprināja. Viena palma – Rumjanceva siagra Syagrus romanzoffiana, kas savvaļā sastopama Dienvidamerikā, tomēr neizturēja un tās stumbrs pārlūza, jo jāņem vērā, ka siltumnīcas apstākļos augot, augi stīdzē un tie nav tik izturīgi, kā sugasbrāļi savvaļā. Konkrētā suga nepieder pie retajām, tādēļ kolekcijas eklemplāra zaudējums nav ļoti būtisks. Par laimi, krītot, palma nesabojāja līdzās augošos augus, kaut tās lapotne bija uzgūlusies uz Kanāriju fēnikspalmas Phoenix canariensis un savulaik Jāzepa Vītola dāvinātās Forstera hovejas Howea forsteriana.

Dekoratīvo lakstaugu, kā arī citās ekspozīcijās nolīkušās flokšu un citu lakstaugu ziedkopas dārznieki apgriezīs, bet dažas noliektās dālijas piesies. Ūdens smilšainajā augsnē iesūksies, par pārplūdušajām dobēm neviens nesūkstās. Arī siltumnīcās daži celiņi mirkst ūdenī, bet arī tie izžūs. Tādēļ kopumā kolekcijas nav cietušas, bet ir jāsakopj teritorija.

Dalīties

Saistītais saturs

Sirsnīgs paldies čaklajiem palīgiem!
03.08.2024.

Sirsnīgs paldies čaklajiem palīgiem!

Dārzs būs slēgts vētras seku dēļ
29.07.2024.

Dārzs būs slēgts vētras seku dēļ

Vētras dēļ dārzs būs slēgts
28.07.2024.

Vētras dēļ dārzs būs slēgts