Liegais padebešu ziedu vējš ir atnesis ķīniešu un japāņu mākslas vēsmas uz Botāniskā dārza pasākumu telpu "Šķūnis", kurā svinīgā noskaņā tika atklāta studijas "Lidojošā ota" pasniedzēju un studentu glezniecības darbu izstāde.

Katra glezna, kas aplūkojama izstādē, ir tapusi, iedvesmojoties no ziedošajiem augiem Botāniskajā dārzā. Daudzi no tiem jau ir noziedējuši, tomēr gleznās tie turpina mūs priecēt ar bagātīgo krāsu gammu un izsmalcinātajām formām.

Izstādē ir pārstāvēti divi glezniecības stili – gunbi un sjeji. Gunbi stilu dēvē arī par gleznošanu ar "rūpīgo otu". Gunbi gleznošanas stils raksturo akadēmisko un galma glezniecību Ķīnā un tam ir 2000 gadu ilga vēsture.

Turpretī sjeji tradicionālais stils ir senā tintes glezniecība uz rīspapīra. Tam ir raksturīga brīvība, ekspresija, neprognozējamība. 

Atklāšanas svētkos studijas pasniedzēji un audzēkņi ierādīja viesiem dažādos ķīniešu glezniecības stilus un iepazīstināja ar simboliem. Kā stāstīja izstādes organizatore – māksliniece Jekaterina Bai, studijas dalībnieku radītās gleznas ir ne tik daudz jāskatās, kā jālasa. Tas nozīmē, ka ir jāiepazīst Ķīnas tradicionālā simbolika. Piemēram, gleznās redzamā peonija, kas šobrīd bagātīgi zied arī Botāniskajā dārzā, ir labklājības, izaugsmes, bagātības un  krāšņuma simbols. Tā kā peonijas drīkstēja audzēt tikai imperatora dārzā, tās dēvēja par imperatora ziedu.

Austrumu mākslas izpratne nav iedomājama bez izpratnes par kultūras kontekstu kopumā, tāpēc studijas pasniedzēji labprāt dalījās ar savām zināšanām, radot interesi par ķīniešu tradīcijām un austrumu filosofiju.

Ikviens apmeklētājs varēja baudīt jasmīnu ziedu tēju un palutināt sevi ar ķīniešu trdicionālajā stilā veidotiem suvenīriem. 

Izstāde ir atvērta katru dienu no plkst. 10.00 līdz 19.00.

Dārza darba laiks jūnijā no 10.00 līdz 20.00.

 

Dalīties