Foto: Ē.Dovnarovičs, LU Botāniskais dārzs

Brīdī, kad nakts temperatūra paaugstinājās līdz stabiliem + 8 °C, ļāvām būvniekiem atvienot apkures sistēmu un uzsākām gatavot pagaidu mājvietu podos augošajiem augiem. Visus augus, kuri nav iestādīti gruntī, plānots izvest no Palmu mājas.

Daļa augu jau ir izvesta pagājušajā nedēļā, bet, ņemot vērā, ka pārvietojamo augu skaits ir liels un tie ir smagi, augu pārvietošana notiek pa vairākiem posmiem. Maksimāli iztukšotā telpa būvniekiem ļaus raitāk un ērtāk strādāt, bet augi tiks pasargāti no būvniecības putekļiem un mehāniskām traumām.

Gruntī augošie augi paliks 24 m augstajā siltumnīcā un būs vistiešākie liecinieki būvdarbu procesam no sākuma līdz finišam. Daži no tiem kolekcijā ir kopš pirmās Palmu mājas atvēršanas: atpazīstamākais, lielākais un viens no vecākajiem eksponātiem ir liellapu fikuss Ficus macrophylla (Austrālija), kas šeit aug jau no 1928. gada. Starp gruntī augošajiem  lielajiem kokiem ir arī varena auguma araukārijas – Bidvila araukārija Araucaria bidwilii un dažādlapu araukārija A. heterophylla. Palmu mājā paliks arī vairākas reliktas sugas, tai skaitā metasekvoja Metasequoia glyptostroboides un dižā volemija Wollemia nobilis, kuru nosargāšana un īpaša aprūpe būvdarbu laikā ir ar visaugstāko prioritāti.

Augu māju speciālistiem šis laiks ir rūpju un izaicinājumu pilns, lai pēc iespējas labāk pielāgotos sarežģītajiem būvniecības darbu pagaidu apstākļiem – vērīgi un atbildīgi jāseko pārvietoto un Palmu mājā palikušo augu veselībai un vitalitātei. Mums visiem kopā jācer uz "maigiem" laikapstākļiem bez spēcīgām vēja brāzmām, vētrām, lielgraudu krusas, spēcīga lietus un riskanti zemas gaisa temperatūras naktīs. Augi ir dzīvojuši pasargātā vidē, tādēļ tieša saule un brāzmaini vēji var tiem kaitēt. Zinot šos riskus, Botāniskā dārza darbinieki pielāgoja augu uzglabāšanas vietu tā, lai dotu augiem labāko iespējamo patvērumu.

Raksturojot būvdarbu gaitu, varam pavēstīt, ka kopš agra pavasara līdz šim brīdim SIA “TERMOLAT” būvnieki siltumnīcā veic dažādus demontāžas darbus, nesošo konstrukciju pamatu stiprināšanu, metāla konstrukciju attīrīšanu un gruntēšanu, lai sagatavotos to krāsošanai. Notiek arī gatavošanās esošā siltummezgla demontāžai un pārbūvei.

Būvdarbi nedaudz ietekmē apmeklētāju ērtības Palmu mājas tiešā tuvumā, bet pagaidām nav slēgti galvenie gājēju ceļi būvdarbu zonas tuvumā. Atsevišķu darbu veikšanai var notikt īslaicīga ceļu bloķēšana Palmu mājas dienvidu malā.

Aicinām būt saprotošiem. Pievērsiet uzmanību un sekojiet līdzi pagaidu zīmēm, respektējiet norobežojumus, ja tādi ir uzlikti, un lietojiet citus Botāniskā dārza ceļus, kas nav būvdarbu zonas tuvumā.  

Pateicamies visiem Botāniskā dārza viesiem par sapratni!

Dalīties