Šaurlapu kalmija (Kalmia angustifolia). Foto: L.Ķeire, LU Botāniskais dārzs

Pēc trīs gadu adaptēšanās Latvijas klimatam kolekcijā ir uzziedējis sarmatainais pterostiraks (Pterostyrax hispidus).

Nelielā izmēra koks savvaļā sastopams Japānā un Ķīnā. Pterostirakam izplaukuši nokareni, ziediem bagātīgi klāti ķekari. Ziedi, kuriem ir maigs aromāts, ir ļoti dekoratīvi. Piemērotākā klimatā pterostiraks tiek bieži stādīts kā krāšņumkrūms.

Netālu ēriku dzimtas kolekcijā pašlaik krāšņi uzziedējušas abas kalmiju sugas – purpursarkaniem ziediem zied šaurlapu kalmija (Kalmia angustifolia), baltiem ziediem – platlapu kalmija (K. latifolia). Kalmijas ir mūžzaļi krūmi no Ziemeļamerikas austrumdaļas. Ziedi ir neparasta izskata, plati zvanveida līdz šķīvjveida.

Dendrārijā uzziedējis vēl viens eksots no Ziemeļamerikas – Virdžīnijas sniegpārslkoks (Chionanthus virginicus). Latvijā kolekcijās tas sastopams reti. LU Botāniskajā dārzā koks vēl ir vidēja auguma, regulāri uzzied jau vairākas vasaras smalkiem skarainiem ziediem. Savvaļā sniegpārslkoks ir vērtīgs apputeksnētājiem, bet rudenī bagātīgi nodrošina ar ogu ražu savvaļas putnus, tostarp sarkanrīklītes, zīdastes, strazdus un žubītes, kas palīdz arī koka izplatībai.

Dalīties

Saistītais saturs

Jūnijs aicina doties Ziedu ceļos!
31.05.2024.

Jūnijs aicina doties Ziedu ceļos!