Augu grupas ir Latvijas Universitātes Botāniskā dārza vecākās kolekcijas. Ekspozīcijas 20. gs. 20. gados izveidoja dārza dibinātāji prof. Nikolajs Malta un prof. Pauls Galenieks, un no tā laika Augu bioloģiskajās un morfoloģiskajās grupās, Tehnisko un Ārstniecības augu ekspozīcijās ir saglabājies stādījumu plānojums, tematika un dobju apmales.

Vērienīgu pārbūves darbu laikā Ārstniecības augu ekspozīcijā atrasti vairāki Volfšmita “Melnā balzama” pudeles fragmenti, uz kuriem ir gada skaitļi “1847” un “1882”. Aplī ir teksts kirilicā “Nastojaščij Baļzam” un “A. Volfšmit”. Centrā saskatāms divgalvains ērglis ar zobenu. Nav saglabājušās liecības, kā tieši Volfšmita muižas teritorija saistīta ar “Melno balzamu”, bet uzietie 176 un 141 gadu senie pudeļu fragmenti ir autentiski un atgādina par senām dienām, kad dārza vietā atradās muižas ansamblis, ko apdzīvoja uzņēmīgais Rīgas lielrūpnieks Alberts Volfšmits. 

Kopš 1926. gada Botāniskais dārzs atrodas Volfšmita muižiņas vietā – tā celta 1824. gadā kā vasaras mītne un piederēja rūpniekam Albertam Volfšmitam (Wolfschmidt), kurš 1847. gadā atsāka “Rīgas Melno zāļu Kuncena balzama” rūpniecisku ražošanu. Balzamu jau tajā laikā pildīja māla pudelēs, korķi aizkausēja ar sveķiem un aizzīmogoja.  

Sadarbībā ar LU Fondu esam atvēruši ziedotni Volfšmita muižas ēku atjaunošanai LU Botāniskajā dārzā.

Ziedot ir aicināts ikviens!

 

Dalīties

Saistītais saturs

Aicinām ziedot Volfšmita muižas ēku atjaunošanai!
02.08.2023.

Aicinām ziedot Volfšmita muižas ēku atjaunošanai!