Palmas un citi tropu un subtropu kolekcijas augi aug, plaukst, briedina augļus arī aiz Augu māju pašlaik slēgtajām druvīm, gaidot Palmu mājas rekonstrukciju.

LU Botāniskā dārza Palmu mājā aug zilā krastkaņepe Eupatorium sordidum. Krastkaņepes pieder kurvjziežu Asteraceae dzimtai. Ģintī ir aptuveni 60 sugas, kas sastopamas Ziemeļu puslodē, galvenokārt Ziemeļamerikā. Latvijā savvaļā ir sastopama viena suga - lielā krastkaņepe Eupatorium cannabinum, kas aug mitros krūmājos un upju krastos.

Zilā krastkaņepe ir mūžzaļš, ap 2,5 m augsts krūms ar lielām, līdz 25 cm garām veselām lapām. Savvaļā zilā krastkaņepe ir sastopama Meksikas mākoņu mežos 300 līdz 2500 m augstumā virs jūras līmeņa. Suga ir piemērojusies augšanai temperatūrā, kas ir  no +4 līdz 28 oC, kā arī augiem ir nepieciešama maiga paēna.

Latviešu valodā sugas nosaukumam ir poētisks epitetes “zilā”, kaut latīņu valodā sordidum nozīmē netīrs. Patiesībā tas vairāk atbilstu auga “nevīžīgajam” izskatam laikā, kad tam nobriest sēklas, jo tās ar lidmatiņiem ap augu veido pelēcīgu, netīrīgu masu.

Jāmin, ka sistemātiķi, pētot augu radniecības saites, zilo krastkaņepi no Eupatorium ģints nesen ir pārcēluši uz Bartlettina ģinti. Sugas jaunais nosaukums ir Bartlettina sordida, kas burtiski tulkojot nozīmē netīrā bartletīna. Kolekcijā gan pagaidām lietojam līdzšinējo nosaukumu, kamēr neesam izpētījuši zilās krastkaņepes radniecības maiņas pamatojumu.

Dalīties

Saistītais saturs

Ehmejas
19.05.2023.

Ehmejas

Antūrijas
26.04.2023.

Antūrijas

Putnu ķērājkoks
13.04.2023.

Putnu ķērājkoks

Spilvenveida eševērijas baltmatainā varietāte
23.03.2023.

Spilvenveida eševērijas baltmatainā varietāte