No 12. jūlija līdz 12. augustam LU Botāniskajā dārzā apskatāma Marijas Tučes fotoizstāde “Vakarbuļļu retumi”, kas aicina iepazīt augu pasauli vienā no dabas daudzveidības ziņā bagātākajām vietām Rīgā – Vakarbuļļos.

Pilsētu platība pasaulē aizvien pieaug, tādēļ daba, kas atrodama pilsētās, spēlē aizvien lielāku lomu dabas aizsardzības jautājumos. Rīgas daba, salīdzinot ar daudzām citām Eiropas lielpilsētām, ir ļoti bagātīga. Lielpilsēta ar retām un aizsargājamām augu sugu atradnēm un vēl īpaši aizsargājamām dabas teritorijām – tā ir patiesa vērtība, ar ko pilsētai lepoties.

Lai gan sava vērtība ir ikkatram pilsētas dabas elementam, dažas vietas Rīgā ir izceļamas kā īpaši unikālas. Viena no šādām vietām ir Vakarbuļļi, kas atrodas aiz Daugavgrīvas un Bolderājas apkaimēm, pie Buļļupes ietekas jūrā. Vakarbuļļi ir mājvieta daudzām retām un aizsargājamām augu sugām un Eiropas Savienības nozīmes aizsargājamiem biotopiem. Šeit sastopamas smaržīgās naktsvijoles, dzegužpirkstītes, jumstiņu gladiolas, jūrmalas armērija, pļavas silpurene un daudzi citi reti augi. Tos savās fotogrāfijās ir iemūžinājusi fotogrāfe Marija Tuče, kuras fotoizstāde “Vakarbuļļu retumi” LU Botāniskā dārza Palmu mājā būs apskatāma no 12. jūlija līdz 12. jūlijam katru dienu dārza darba laikā.

Izstādes atklāšana notiks 12. jūlijā plkst. 10.00. Izstāde apskatāma, iegādājoties ieejas biļeti LU Botāniskajā dārzā. Fotoizstādē “Vakarbuļļu retumi” būs iespēja aplūkot ne tikai reto un aizsargājamo augu daudzveidību, bet arī citus Vakarbuļļos sastopamos augus, to skaitā invazīvos augus, kas apraud reto augu eksistenci.

Par fotogrāfi.

Fotogrāfe Marija Tuče mīl dabu, ziedus un sēņošana.  Fotogrāfes darbi tikuši izstādīti vietējos kultūras centros izstādēs “Jūra”, “Bolderājas ūdeņi” un “Redzēts liedagā”. Piedalījusies arī fotokonkursos, kur saņēmusi godalgas. Fotogrāfijās galvenokārt iemūžina dabu – augus, jūru, mežu, Latvijas krāšņās ainavas.

Par Vakarbuļļu dabu.

Pirmie augu valsts pētījumi Vakarbuļļos sākti jau 18.gadsimta beigās, kad botāniķis K. Kupfers aprakstīja jūrmalas armērijas Armeria maritima atradni Buļļu salā. Vakarbuļļu dabas vērtību apzināšana vairāk aktivizējās 20. gadsimta pirmajā pusē, kad zinātnieki pievērsās Buļļu salas augu valsts, putnu daudzveidības un ainavu pētījumiem, un jau drīz vien saprata, ka Buļļi ir dabas daudzveidības ziņā unikāla un sargājama vieta. Lai atklāto daudzveidību aizsargātu, 1993. gadā šeit tika dibināts dabas liegums “Vakarbuļļi”, kas šobrīd iekļauts dabas parkā “Piejūra”.

Izstādes laikā, otrdien, 24. jūlijā, notiks arī ekskursija, kurā tuvāk aicinās iepazīt gan izstādē apskatāmos, gan citus aizsargājamos augus un palīdzēs rast atbildi uz jautājumu, kādēļ vispār augus sargāt. Plašāka informācija par ekskursiju un pieteikšanos tai drīzumā tiks publicēta LU Botāniskā dārza mājas lapā www.botanika.lu.lv.

Par Latvijas Universitātes Botānisko dārzu

 

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ir vecākais botāniskais dārzs Latvijā. Dārza 15 hektāru lielā brīvdabas teritorija, augu mājas un Tropu tauriņu māja 18. jnodrošina mājvietu ap 6000 dažādiem augiem, kā arī tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem, bet rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvā skaistu pastaigu un kulturālas izklaides vietu.

 

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Vasaras sezonā dārzs apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 21.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā vasaras sezonā: skolēniem ar klasēm – EUR 1.90, skolēniem individuāli – 2.90 EUR, studentiem un pensionāriem – EUR 3.90, pieaugušajiem – EUR 4.90. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem. Plašāka informācija: www.botanika.lu.lv.

Dalīties