Lai gan dabā ziedus viens pēc otra jau ver agri pavasara ziedētāji, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Acāliju mājā vēl krāšņi zied vēlākās acāliju šķirnes, piedāvājot vēl pēdējo iespēju baudīt izsmalcināto ziedu formu, vienotību un izteiksmīgās krāsas.

To top

Pirmās acālijas LU Botāniskajā dārzā ziedus vēra jau pērnā gada nogalē, lai visu auksto sezonu nest harmoniju un slāpētu alkas bet dabas košuma un dzīvības. Acāliju audzēšana Latvijā  aizsākās pirms gandrīz 100 gadiem, bet LU Botāniskā dārza kolekcijas veidošana sākās 20. gs. 70. gados, kad ar 45 dažādām šķirnēm tā bija lielākā Latvijā. Šodien Latvijas vecākais botāniskais dārzs var lepoties jau ar 124 kultivārim, kuros pārstāvētas gan agrīnās, gan vidējās, gan vēlīnās šķirnes.  Vecākajiem acāliju krūmiem kolekcijā ir jau aptuveni 60 gadi, taču brīvā dabā labvēlīgos augšanas apstākļos krūma vecums var sasniegt pat divsimts gadus.

Tik tikko ziedus vērušas arī eksotiskās magnolijas - Lēbnera magnolija Magnolia x loebneri, taču siltajiem un saulainajiem lakapstākļiem turpinoties, drīz pumpurus atvērs arī Ziemeļu magnolija Magnolia kobus var. Borealis un citas pavasara ziedētājas.

Eleganto acāliju un ceļo magnoliju, kā arī citu pavasara ziedaugu ziedēšanu LU Botāniskajā dārzā aicinām baudīt katru dienu. Ar dārza darba laiku un cenām var iepazīties www.botanika.lu.lv/nacciemos/.

Par Latvijas Universitātes Botānisko dārzu

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ir vecākais botāniskais dārzs Latvijā. Dārza 15 hektāru lielā brīvdabas teritorija, augu mājas un Tropu tauriņu māja nodrošina mājvietu ap 6000 dažādiem augiem, kā arī tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem, bet rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvā skaistu pastaigu un kulturālas izklaides vietu.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Aprīlī dārzs un Tropu tauriņu māja apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 19.00, bet vasaras sezonā – no plkst. 10.00 līdz 21.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā aprīlī: skolēniem ar klasēm – EUR 1.90, skolēniem individuāli – 2.40 EUR, studentiem un pensionāriem – EUR 2.90, pieaugušajiem – EUR 3.90, bet vasaras sezonā - EUR 1.90, skolēniem individuāli – 2.90 EUR, studentiem un pensionāriem – EUR 3.90, pieaugušajiem – EUR 4.90. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem. Plašāka informācija: www.botanika.lu.lv.

Dalīties