16. un 23. septembrī izstādes “Kaktusi un dzīvie akmeņi” ietvaros Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā notiks meistarklases “Kā pareizi kopt sukulentus?” un “Kaktusu un citu sukulentu pārstādīšana”. Meistarklases vadīs Kaktusu un citu sukulentu biedrības speciālisti.

Sukulenti ir augi, kas pielāgojušies augšanai izteikti sausos apstākļos, piemēram, tuksnešos un stepēs. Vārds “sukulents” cēlies no latīņu valodas vārda sucus, kas nozīmē sula. Sukulentiem raksturīgas atsevišķas uzbiezinātas auga daļas (piemēram, lapas), kuru mērķis ir pasargāt augus no ūdens zuduma. Pie sukulentiem pieskaitāmi tādi iecienīti telpaugi kā alvejas, kalanhojas, agaves, naudas koki jeb portulaka krasulas, dažādi kaktusi un daudzi citi augi. Sukulenti sastopami vairākās augu dzimtās. Dažās dzimtās, piemēram, kaktusu dzimtā Cactaceae visi augi ir sukulenti, bet citās dzimtās, piemēram, eiforbiju dzimtā Euphorbiaceae sukulenti ir tikai daļa no dzimtas augiem.

Ar praktiskām prasmēm un zināšanām, kā labāk aprūpēt savus sukulentos augus tā, lai tie augtu skaisti un veselīgi, un priecētu saimniekus ar ziediem, sestdien, 16.septembrī plkst. 13.00 dalīsies pieredzes bagātie Kaktusu un citu sukulentu biedrības speciālisti meistarklasē “Kā pareizi kopt sukulentus?” Meistarklasē iepazīsimies arī ar biežākajām kļūdām sukulentu audzēšanā, un interesentiem būs iespēja uzdot sev aktuālos jautājumus zinošiem speciālistiem.

Meistarklase “Kaktusu un citu sukulentu pārstādīšana” notiks nedēļu vēlāk, 23. septembrī plkst. 13.00. Pareiza stādīšana ir viena no nozīmīgākajām atslēgām ceļā uz veiksmīgu sukulentu audzēšanu.  Meistarklasē varēs uzzināt, kā noteikt, kad augi ir jāpārstāda, kad ir labākais laiks to pārstādīšanai, kā izvēlēties sukulentiem piemērotāko augsni, kā arī kā mājas apstākļos pārstādīt sukulentos augus.

Iepriekšēja pieteikšanās meistarklasei, rakstot uz agnese.reke@lu.lv, zvanot uz 67450860 vai aizpildot pieteikuma anketu šeit: goo.gl/SN3Scb. Dalība meistarklasēs, iegādājoties LU Botāniskā dārza ieejas biļetes. Abas meistarklases notiks Palmu mājas vestibilā. Aptuvenais meistarklašu ilgums – 1 h. Papildus informācija, rakstot uz agnese.reke@lu.lv.

Par Latvijas Universitātes Botānisko dārzu

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ir vecākais botāniskais dārzs Latvijā. Dārza 15 hektāru lielā brīvdabas teritorija, augu mājas un Tropu tauriņu māja nodrošina mājvietu ap 6000 dažādiem augiem, kā arī tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem, bet rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvā skaistu pastaigu un kulturālas izklaides vietu. Gatavojoties Latvijas Universitātes Botāniskā dārza simtgadei 2022. gadā, tā rekonstrukcijas darbus atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds. Ziedojumus administrē Latvijas Universitātes fonds.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Septembrī dārzs un Tropu tauriņu māja apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 19.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā septembrī: skolēniem ar klasēm – EUR 1.90, skolēniem individuāli – 2.40 EUR, studentiem un pensionāriem – EUR 2.90, pieaugušajiem – EUR 3.90. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem. Plašāka informācija: www.botanika.lu.lv.

Dalīties