Ekspedīcija pa Norvēģiju. Foto: L. Strazdiņa

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ieguvis Ziemeļu Ministru padomes izglītības un pētniecības mobilitātes programmas “Nordplus” projektu kvalitātes balvu “Ziemeļu gaisma 2016”.

Laikā no 2014. gada 15. līdz 19. septembrim septiņi Latvijas dabas pētnieki un akadēmiskais personāls piedalījās botāniskā ekspedīcijā pa Norvēģiju. Tas bija iespējams, pateicoties Ziemeļu Ministru padomes un Starptautiskās mobilitātes centra CIMO finansētam Nordplus augstākās izglītības programmas akadēmiskā personāla mobilitātes projektam „Raising of proficiency in bryology and lichenology of academic staff of the University of Latvia through teacher mobility to the Norwegian University of Science and Technology”, ko realizēja Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs.

Projekta mērķis bija noorganizēt semināru un ekspedīcijas uz Dienvidnorvēģiju, lai paplašinātu zināšanas brioloģijas (jeb sūnu) un lihenoloģijas (jeb ķērpju) jomās un sugu noteikšanā, kā arī apgūtu lauka nodarbību vadīšanas iemaņas. Iegūtas zināšanas arī arktisko un alpīno sīkkrūmu un vaskulāro augu sugu atpazīšanā. Trīs ekspedīciju dienās apmeklētas dažādas ekosistēmas Norvēģijā Dovre kalnu reģionā un Tronheimas apkārtnē – augstkalnu reģioni, boreālie meži, augstie un pārejas purvi, kā arī in-situ kolekcija ar kalnu floras elementiem. Ekspedīciju laikā ievāktas arktisko un alpīno vaskulāro augu sēklas un augļi, lai papildinātu Latvijas Universitātes Botāniskā dārza alpīno augu kolekcijas. Kolekcija ir aplūkojama ikvienam Botāniskā dārza apmeklētājam.

Projektā piedalījās pētnieki un akadēmiskais personāls no Latvijas Universitātes Botāniskā dārza, Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes, Rēzeknes Augstskolas, Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava”, kā arī trīs pārstāvji no Norvēģijas Zinātnes un Tehnoloģijas Universitātes un Ringve Botāniskā dārza Tronheimā.

Projekta rezultāti ir apkopoti publikācijā – Strazdiņa, L., un Strazdiņa, L., 2015. Dienvidnorvēģijas kalnu flora. Latvijas briologu un botāniķu pieredze. Latvijas Veģetācija 24, 87-91.

 

Lai noskaidrotu labākos Ziemeļu Ministru padomes izglītības un pētniecības mobilitātes programmā Nordplus īstenotos projektus, sadarbojoties Baltijas un Ziemeļvalstīm, Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) aicināja to īstenotājus pieteikt savus īstenotos projektus kvalitātes balvai “Ziemeļu gaisma - 2016”. Konkursa dalībnieki bija Latvijas organizācijas – projektu īstenotāji. Konkursam varēja pieteikt projektus, kas apstiprināti laikā no 2012. gada līdz 2015. gadam un kuru īstenošana ir noslēgusies.

Latvijā „Nordplus” nacionālā informācijas biroja funkcijas pilda Valsts izglītības attīstības aģentūra. Plašāka informācija par „Nordplus” programmu pieejama aģentūras mājaslapā vai Nordplus oficiālajā mājaslapā.

Dalīties