No 15. līdz 24. septembrim Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Palmu mājas vestibilā būs apskatāma kaktusu un litopšu jeb tā saukto “dzīvo akmeņu” izstāde, kā arī notiks meistarklases par sukulentu kopšanu un pārstādīšanu.

LU Botāniskajā dārzā desmit dienas, no 15. līdz 24. septembrim, būs iespējams apskatīt kaktusus un pusdienziežu dzimtas (Aizoaceae vai Mesembryanthemaceae) augus  litopšus jeb “dzīvos akmeņus”. Izstādi papildinās krāšņie oleandru dzimtas (Adenium) augi. Visi izstādē apskatāmie augi ir no Kaktusu un citu sukulentu biedrības entuziastu privātajām kolekcijām.

Lielākā daļa pusdienziežu dzimtas augu dabā ir sastopami Dienvidāfrikā un tikai daži aug arī Austrālijā, Jaunzēlandē, Vidusjūras reģionā, Madagaskarā un Arābijas pussalā. Šie augi miljoniem gadu laikā ir pielāgojušies tuksnešainā, kalnainā Dienvidāfrikas Karru reģiona  apstākļiem - sausumam, tiešiem Saules stariem, karstumam, sāļai augsnei un smiltīm, kas, stipra vēja laikā  mēdz nosegt augu. Pusdienziežu dzimtā ir 116 ģintis ar vairāk nekā 1800 sugām. Augu izskats var būt ļoti dažāds. Tas pielāgots, lai uztvertu un aizturētu to nelielo ūdens daudzumu, kas ir pieejams rasas vai reto lietusgāžu laikā. Atsevišķus pusdienziežu dzimtas augus vasarā kā viengadīgos augus var audzēt arī mūsu klimatā, tomēr Latvijā tos lielākoties tos audzē istabā vai ziemas dārzos. “Dzīvajiem akmeņiem” patiks labs apgaismojums un kopējs, kurš aizmirst tos apliet.

Izstādes apmeklētājus aicinām aplūkot arī pastāvīgo Latvijas Universitātes Botāniskā dārza kaktusu un citu sukuletnu kolekciju. Tajā ir aptuveni 900 dažādu nosaukumu sausumu mīloši augi, no kuriem aptuveni 400 ir kaktusi. Iestājoties rudenim, par vasaras krāšņumu vēl atgādina Kaktusu un citu sukulentu mājā ziedošie tuksneša augi - ar īpašu aromātu apveltītā stapēlija Stapelia, parodiju ģints kaktus Parodia, no Dienvidāfrikas atceļojusī baltziedu hemante Haemanthus albifles, eiforbija Euphorbia, eševērija Echeveria un daudzi citi. Spilgti dzelteniem ziediem zied arī jau pieminētie “dzīvie akmeņi”, bet ziedēšanas laiku aizvadījušas un jau koši sārtus augļus izveidojušas dzeloņainās mamilārijas.

Sestdienās, 16. un 23. septembrī plkst. 13.00 notiks meistarklases “Kā pareizi kopt sukulentus?” un “Kaktusu un citu sukulentu pārstādīšana”. Meistarklašu dalībnieki varēs uzklausīt pieredzējušu profesionāļu padomus kaktusu un sukulento augu kopšanā, uzzināt, kā pareizi šos sausumu mīlošos augus pārstādīt, kā arī saņemtu ilggadēju kaktusu un sukulentu audzētāju atbildes uz  sev interesējošiem jautājumiem.

Par Latvijas Universitātes Botānisko dārzu

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ir vecākais botāniskais dārzs Latvijā. Dārza 15 hektāru lielā brīvdabas teritorija, augu mājas un Tropu tauriņu māja nodrošina mājvietu ap 6000 dažādiem augiem, kā arī tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem, bet rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvā skaistu pastaigu un kulturālas izklaides vietu. Gatavojoties Latvijas Universitātes Botāniskā dārza simtgadei 2022. gadā, tā rekonstrukcijas darbus atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds. Ziedojumus administrē Latvijas Universitātes fonds.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Septembrī dārzs un Tropu tauriņu māja apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 19.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā septembrī: skolēniem ar klasēm – EUR 1.90, skolēniem individuāli – 2.40 EUR, studentiem un pensionāriem – EUR 2.90, pieaugušajiem – EUR 3.90. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem. Plašāka informācija: www.botanika.lu.lv.

Dalīties