Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā no 28. novembra līdz 2015. gada 6. janvārim būs skatāma mākslinieces Anitras Bērziņas Ziemassvētku izstāde "20+K+M+B+14 DĀVANAS". Apmekētājiem būs ļauts izdzīvot seno Bībeles stāstu par trīs Austrumu gudro - Kaspara, Melhiora un Baltasara Jēzum atnestajām dāvanām.

Izstādes "20+K+M+B+14 DĀVANAS" atklāšana notiks 28. decembrī plkst. 12:00 Palmu mājas vestibilā.

Gada tumšākajā laikā līdz ar pirmo Adventi mēs sākam gaidīt gaismas brīnumu un ļaujamies dāvināšanas priekam. Māksliniece Anitra Bērziņa LU Botāniskajā dārzā ir sagatavojusi Ziemassvētku laikam atbilstošu stāstu par Dāvanām, kas izstādē "20+K+M+B+14 DĀVANAS" būs skatāma no 28. novembra līdz 6. janvārim. Palmu mājas vestibilā izveidota simboliska instalācija - trīs mājiņas, ko papildina vērienīgs sienas gleznojums. Mājiņas glabā sevī trīs Austrumu gudro - Kaspara, Melhiora un Baltasara Jēzum atnestās dāvanas. Apmeklētājiem būs ļauts izdzīvot seno Bībeles stāstu, ielūkojoties katrā no šīm mājiņām un savām acīm ieraugot tajās paslēptās brīnumainās ķēniņu veltes - zeltu, vīraku un mirres!

Iedvesmu šim neparastajam mākslas darbam māksliniece smēlusies no Kunga parādīšanās svētku tradīcijām, kas tautā tiek sauktas par Triju ķēniņu jev Zvaigznes dienu. Šajā laikā cilvēki atminas gudros no Austrumiem, kuri, zvaigznes vadīti, nāca no tālas zemes, lai pielūgtu jūdu Ķēniņu (Mt 2:2). Zvaigznes dienā, turpinot viduslaiku tradīciju, baznīcās dievkalpojuma laikā tiek svētīts krīts, ar ko ticīgie uz savu mājokļu durvīm uzraksta: AD 20+K+M+B+14, kas nozīmē: "Anno Domini 2014 Trīs ķēniņi Kaspars, Melhiors un Baltasars Mūsu Kunga 2014. gadā". Šis uzraksts stiprina ticību tam, ka ļaunums neienāks mājās un visi mīļie ir drošībā, tamdēļ māksliniece Anitra Bērziņa to likusi savas Ziemassvētku izstādes nosaukumā.

Māksliniece Anitra Bērziņa 2008. gadā ir beigusi Latvijas Mākslas Akadēmiju un ieguvusi maģistra grādu glezniecībā pie profesora Alekseja Naumova. Viņa darbojas arī stikla tehnikās, veido kolekcijas Itālijā - Murāno stikla studijā pie Adreano Berengo. Latvijā A. Bērziņa regulāri piedalās izstādēs ar saviem glezniecības darbiem.

Pelēkajā decembra laikā Tropu tauriņu mājas apmeklētājiem tiek gatavots pārsteigums. Garās mijkrēšļa stundas ir lieliski piemērotas, lai tās pavadītu krēslas tauriņu krāšņajā sabiedrībā. No 5. līdz 14. decembrim pirmo reizi Latvijā būs iespēja baudīt "Krēslas tauriņu brīnumu".

No oktobra līdz martam dārzs apmeklētājiem atvērts katru dienu no plkst. 10:00 līdz 16:30. Ieejas maksa: skolēniem 1,00 EUR, pensionāriem un studentiem 2,00 EUR, pieaugušajiem 3,00 EUR.

Dalīties