No 26. marta līdz 18. maijam Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā apskatāma izstāde par augiem saldumu pasaulē. Izstādi rīko LU Botāniskais dārzs sadarbībā ar Latvijā mīlētāko saldumu zīmolu "Laima".

Salds un ļoti salds, ciets un kūstošs, mīksts un kraukšķīgs, staipīgs, birstošs, lipīgs – katrai gaumei: konfektes, cepumi, marmelādes, dražejas, zirnīši un cukurgailīši, zefīri… Tas viss lielākoties no augu izcelsmes izejvielām, kas savienotas kopā, kārdina mūsu maņas.

Ceļš līdz mūsdienu kārumiem ir politiskiem notikumiem bagāts, kad lielvaras dalīja pasauli, notika ne tikai ģeogrāfiski un bioloģiski, bet arī ķīmiski, fizikāli un kulināri atklājumi, valdīja biznesa kaislības un jaunrades prieks.

Kristofors Kolumbs aiz jaunās pasaules zelta mirdzuma nemaz nepamanīja necilās kakao pupiņas, pēc 20 gadiem to laboja viņa kolēģis Ernando Kortess. Savukārt vācu ķīmiķis Andreass Margrafs 18. gs. vidū atklāja, kā no biešu saknēm var iegūt cukuru, kam sekoja selekcionāru centieni iegūt bietes ar arvien lielāku cukura saturu saknēs. Holandietis van Huttens 19. gs. sākumā pirmo reizi ieguva kakao sviestu. To pievienojot kakao masai, tā kļūva plastiska un spēja ieņemt tāfelītes, bumbiņas, zaķīša vai citu tīkamu formu. Spožu mārketinga triku veica francūzis Manjē, 1836. gadā šokolādes tāfelīti ietīdams zeltītā papīrā.

Izstāde iecerēta, lai parādītu to augu dažādību, bez kuriem nebūtu iedomājami daži saldie mirkļi…

AKCIJA IZSTĀDES LAIKĀ 

  • LU Botāniskajā dārzā Rīgā, Kandavas ielā 2 iespēja apskatīt izstādi un eksotiskos augus Palmu mājā speciālista pavadībā – 50% atlaide ekskursijai “Eksotisko augu saldums un ne tikai…”. Maksa ar atlaidi par gida pakalpojumu 7,50 EUR, bet par dārza ieejas biļetēm jāmaksā standarta cena. Ekskursija ir jāpiesaka vismaz divas dienas iepriekš un jāsaskaņo laiks pa tālruni 28346153. Ekskursijas var pieteikt uz pirmdienām, otrdienām un trešdienām, kā arī uz katru aprīļa sestdienu.
  • Dodies apskatīt izstādi “Saldā Puķe” Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā laika posmā no 26. marta - 18. maijam un papildus iegūsti lielisku iespēju apmeklēt “Laimas” šokolādes muzeju ar 10% atlaidi. Pēc izstādes “Saldā Puķe” apmeklējuma saglabā LU Botāniskā dārza ieejas biļetes čeku, jo tas būs kā atslēga atlaidei Saldumu pasaulē Miera ielā 22.
  • Klasēm, kuras apmeklēs izstādi “Saldā Puķe”, ir lieliska iespēja papildus piedalīties arī konkursā. Konkursa galvenā balva – Muzeja un šokolādes darbnīcas apmeklējums visai klasei. Konkursa noteikumi ir pavisam vienkārši:
    • LU Botāniskajā dārzā atrodiet "Laimas" šokolādes muzeja baneri un nofotografējiet klases kopbildi
    • Bildei pievienojiet aprakstu. No kuras skolas un klases jūs esat un papildiniet teikumu: “Mēs vēlamies doties uz “Laimas” šokolādes muzeju, jo... “
    • Publicējiet bildi sociālo tīklu vietnē Facebook, ierakstam pievienojot tēmturi #LaimasŠokolādesMuzejs

Konkursa uzvarētājus mēs paziņosim 19.maijā „Laimas” Šokolādes muzeja Facebook profilā, kā arī www.laimasokoladesmuzejs.lv un www.botanika.lu.lv.

Seko līdzi un uzzini interesantākos jaunumus!

Dalīties