Pirmdien, 30. novembrī pulksten trijos pēcpusdienā Palmu mājā būs iespēja gremdēties Daces Straumes radītajās Gongu skaņās.

Gongi kopš seniem laikiem ir Āzijas tautu kultūras elements, īpaši Ķīnas, Tibetas, Indijas, Malaizijas teritorijās. Tie ir apaļi metāla diski, veidoti no piecu metālu sakausējuma. Vibrējot gongu, metālu kombinācija rada īpatno skanējumu, jo katrs metāls rada savu skaņas viļņu garumu. Instrumentam ir spēja ilgstoši vibrēt pēc veiktā uzsitiena, sniedzot daudzkārtīgus skaņas viļņus un attālinot skaņu, radot tādā veidā kolosālu skaņu kopumu.

Gongu skaņu māksliniece Dace Straume par savu pieredzi saka: "Mans dzīves randiņš ar Gongu skaņām pirms pieciem gadiem ir kā kaislīga mistērija, kas vilina arvien dziļāk šajā noslēpumā. Instrumentu spēks, vara, vibrācija mani kārdina un es metos šīs skaņu pasaules izzināšanā, kuras pamatus esmu mācījusies Lietuvā pie gongu skaņu meistariem Alicja un Ričardas. Mirkļu pavedieni veras, skaņu mācības satiekas un es sāku satikt sevī to radošuma daļu, to sava potenciāla daļu, kas kā atrautas slūžas dzen laukā skaņas straumi. Dungoju, spēlēju, apgūstu instrumentus, meditēju, klusēju, vēroju sevi un arvien dziļāk dodos mūzikā. Jupitera, Saules un Zemes planētu vibrācijas mani maina un es tajās satieku dzīvi savējo. Klāt pievienojas dziedošo trauku, kalimbu, koshi, stabules, flautas un citu netradicionālu instrumentu skaņas un mākslas ar tiem muzicēt. Šovasar pievienojās oša koklīte, kuru nedēļas laikā saradīju, caurdzīvoju, piedzīvoju. Patiesībā jau koklīte veidoja mani. Šobrīd ir mūsu attiecību laiks, lai sajustu, ko mēs abas spējam radīt un dot viena otrai. Visas šīs skaņas veido manas dvēseles lūgšanu mūzikā. Es radu katru reizi pa jaunam te un tagad."

Koncertu atbalsta Lux Express Group.

Dalīties