Svētdien, 21. maijā, plkst. 20.00 Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Palmu mājā notiks performance “ĀBOLIŅŠ UN BITE”, kas veltīta Emīlijas Dikinsones dzejai.

Performance “ĀBOLIŅŠ UN BITE” veltīta Emīlijas Dikinsones dzejas grāmatas izdošanai latviešu valodā. To atdzejojis Kārlis Vērdiņš. Dzejas, dejas un mūzikas performancē amerikāņu dzejnieces  daiļradi izrunās mākslinieces Marija Bērziņa un Anete Stuce. Dzejas lasījumu bagātinās Kristīnes Brīniņas horeogrāfija un Ievas Rūtentāles flautas skaņas, kas Dikinsones dzeju izteiks caur kustību melodiju. Kā stāsta Kristīne, performance ir par  dzejnieces personības dažādām izjūtām, ko ar dzejas, mūzikas un dejas starpniecību veido četras atšķirīgas mākslinieces. Horeogrāfe arī piebilst, ka dažādie elementi mijiedarbojoties izveidos poētisku ainavu par Emīliju Dikinsoni.

Performance “ĀBOLIŅŠ UN BITE” būs četri ļoti personīgi vēstījumi un atklājumi, četru sieviešu radošā interpretācijā. Ieintriģējot skatītājus, performances dalībniece Anete atklāj, ka “ĀBOLIŅŠ U BITE” radīs vairāk jautājumus, nekā atbildes.

Aktrise Marija Bērziņa amerikāņu dzejnieci raksturo ar tādiem spēcīgiem atslēgas vārdiem, kā noslēpums, sievišķība, vientulība, skumjas, drosme, ilgošanās, bezkaunība, izmisums, bērnišķība, kaislīgums,  prieks, dabas mīlestība, zinātkāre, sāpes, ticība brīnumam, ironija, visuma kārtības bijāšana, vienkāršība, kautrīgums, sirds gudrība un brīvības alkas, piebilstot, ka tās ir tikai nedaudzas Dikinsones šķautnes. “Ja mums četrām tikai ar pirkstu galiņiem un sirdspukstiem izdosies pieskarties šim noslēpumam, tad mērķis būs sasniegts un performances apmeklētājiem gribēsies lasīt Dikinsoni vēl” tā Bērziņa.

Amerikāņu dzejniece Emīlija Dikinsone (Emily Dickinson, 1830–1886) dzīvoja noslēgtu dzīvi Amhērstā. Viņa pieredzēja tikai dažu savu dzejoļu publicēšanu. Pēc dzejnieces nāves 1775 atstātie dzejoļi tika pamazām publicēti grāmatās, tā atklājot Dikinsoni kā vienu no visnozīmīgākajām balsīm amerikāņu 19. gadsimta dzejā. Kārļa Vērdiņa latviski atdzejotajam dzejas krājumam par pamatu izmantots Tomasa H. Džonsona sastādītais kopotās dzejas 1955. gada izdevums “The Complete Poems of Emily Dickinson”. Tas pirmoreiz atklāja Dikinsones dzejas īpatnības – skopo pieturzīmju lietojumu, domuzīmju pārbagātību, brīvu attieksmi pret atskaņām, simetriju un citām sava laika dzejas formālajām prasībām –, kuras iepriekšējos krājumos viņas mantinieki un izdevēji bija centušies „sakārtot”. Dikinsones dzejā visbiežāk sastopamie tēli ir rasa, saule, māja, avots, kalns, dārzs, putns, sniegs, tauriņš, pērle, zāle, debesis, ēna, tālums, nāve.

Ar Emīlijs Dikinsones dzeju var iepazīties šeit www.punctummagazine.lv/2017/02/10/abolins-un-bite/

Vairāk informācijas par pasākumu atradīsiet https://www.facebook.com/events/1661612990802318/

Palmu mājas koncertus organizē labas dzīves skola "DARA" un Botāniskā dārza Draugu biedrība. Atbalsta "LuxExpress", "Cadets de Gascogne" Franču maiznīca, kopēšanas centrs “CopyExpert", "NicePlace TELPA", Radio NABA, garšvielu veikals "Avokado".

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Maijā dārzs un Tropu tauriņu apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 21.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā maijā: skolēniem – EUR 2.90, studentiem un pensionāriem – EUR 3,90, pieaugušajiem – EUR 4,90. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem. Plašāka informācija: www.botanika.lu.lv.

Dalīties