Uz ozola, kuru par mājvietu šovasar izvēlējies aizsargājamais koksngrauzis Plagionotus detritus, izaugusi arī parastā aknene Fistulina hepatica - Latvijas Sarkanās grāmatas 3. kategorijas suga.

Parastā aknene dabā sastopama uz veciem ozoliem, galvenokārt, stumbra pamatnes daļā. Sēne dzīvo kā saprofīts uz mirušas koksnes vai kā parazīts uz novājināta stumbra. Parastā aknene Fistulina hepatica iekļauta Latvijas Sarkanās grāmatas 3. kategorijā - tas nozīmē, ka suga ir reta, tai nedraud tieša iznīkšana, bet tā sastopama nelielā skaitā pēc izplatības ierobežotās un specifiskās vietās, tādēļ var ātri izzust. Suga iekļauta arī Ministru kabineta noteikumos Nr. 396 "Par īpaši aizsargājamo sugu un ierobežoti izmantojamo īpaši aizsargājamo sugu sarakstu". 

Sugai Latvijā ir apzinātas aptuveni 10 atradnes, bet tā kā parastā aknene ir maz pētīta, tā visticamāk ir sastopama biežāk. LU Botāniskajā dārzā sēni pirmoreiz konstatēja un noteica 2009. gada oktobrī mikologs Edgars Vimba, bet tad nākamajos gados augļķermeni vairs nenovēroja.

Dalīties