Izstāde ir Latvijas Laikmetīgās mākslas centra organizēts Hardija Lediņa atceres gada pasākums un tā ir veltīta binokulārajām dejām. Izstādes idejas autori ir Māra Žeikare un Diāna Popova, bet to dizainē mākslinieki Gundega Evelone un Andris Landaus.

Izstādes vizuālā dizaina pamatā ir spēle ar nosaukums "Austrumacs - Rietumacs". Ja pirmās paaudzes Binokulāro deju stilā dominēja mītisko Austrumu un tehnisko Rietumu pretnostādījums, tad šoreiz tiek mainīts ģeogrāfiskais virziens un skatītājs aicināts iejusties vieglā Dienvidu noskaņā. Tas izpaužas gan dzīvespriecīgajā izstādes interjerā, kas daudz labāk nekā ierasti baltie izstāžu kubi spēj parādīt NSRD noskaņu, gan šīs reizes Binokulāro deju tērpos. Koši akcenti un dīvaini tehniski risinājumi ieved skatītāju jokainā, taču ļoti interesantajā Hardija Lediņa iedvesmotajā pasaulē. Tajā būs aplūkojami arī video un foto materiāli no "Dr. Enesera Binokulāro deju kursu" performancēm dažādos laikos un vietās.

Izstāde "Austrumacs - Rietumacs" ir apskatāma no 21. marta līdz 7. aprīlim.

Savukārt sestdien, 28. martā visi laipni aicināti Palmu mājā, kur notiks leģendārās NSRD slaveno mākslas priekšnesumu "Dr. Enesera Binokulāro deju kursi" rekonstrukcija, kurā Dr. Enesers (Juris Boiko) mācīja dalībniekiem "acu dejas" - tajās cilvēki dejoja nesaskaroties vienam ar otru, bet pārvēršot to visu par krāšņu tērpu, mūzikas un scenogrāfijas karnevālu. Kā organizatori atzīmē: "Dalībnieki radīja improvizētu priekšnesumu, dejojot ar cīm, iejūtoties dīvainos, nereālos tēlos un atmosfērā, ko radīja vide, mūzika un īpašais noformējums. Arī 28. marta pasākumā centīsimies atkārtot šo neparasto notikumu, iemācīties acu deju soļus un ļauties mākslinieciski spontānām izdarībām."

28. marta performances "Dr. Enesera Binokulāro deju kursi" rekonstrukciju programma - radošās darbnīcas, deju kursi un videoprojekcijas visu vecumu improvizētājiem: 

  • 14:00-16:00 DARA darbnīcas ģimenēm - ķirbju sēšana, celošana, pīšana un vīšana, sapņu ķeršana, skaņu radīšanas instrumentu gatavošana:
    • Sapņu ķērāju veidošana, vada Dace Goldmane
    • Skaņu vilināšana un radīšana, vada Ginta Ernštreite
    • Celošana, vīšana, pīšana, vada Baiba Ērgle
    • Zaļie pirkstiņi - ķirbju sēšana, vada Renāte Bāliņa
  • 16:00-16:30 Sajūtu taciņa bērniem "Putnu dzīšana"
  • 16:00-18:30 Performances tērpu gatavošanas darbnīca, vada Jana Jankovska
  • 17:00, 17:30, 18:00, 18:30 Dr. Enesera Binokulāro deju kursu nodarbības, vada Roberts Gobziņš. Performances dalībnieki būs tērpti mākslinieces Gundegas Evelones veidotajā tērpu kolekcijā "Trachycarpus binocularis". Kolekcija tapusi, iedvesmojoties no pirmās Binokulāro deju performances mistiskākā un noslēpumainākā simbola Trachycarpus ģints palmas lapas.
  • 19:00-20:00 Videoprojekcijas. Mākslinieces Lindas Konones vadībā veidojuši TJN "Annas 2" audio vizuālās performances studijas audzēkņi.

Plašāka informācija

Dalīties