Palmu mājas vestibilā no 20. līdz 29. maijam skatāmi kaktusi un sukulentie augi no Latvijas Kaktusu un citu sukulentu biedrības entuziastu privātajām kolekcijām.

Latvijas Kaktusu un citu sukulentu biedrības izvirzītais gada augs šoreiz ir adēnijas (Adenium), kas ir kļuvušas populāras visā pasaulē. Savvaļā ģints ir sastopama Āfrikā un vairākās Indijas okeāna salās. Izstādē būs apskatāmi gan tādi kaktusi, kuru audzēšana ir salīdzinoši vienkārša un kas kļuvuši par iemīļotiem telpaugiem, gan arī prasīgāki sukulenti - tādi, ko var audzēt tikai pieredzējuši audzētāji, ja ir sagatavoti šiem augiem piemēroti apstākļi.

Izstādes apmeklētāji varēs apskatīt arī Botāniskā dārza kolekcijā esošos kaktusus un citus tuksnešu un pustuksnešu augus. Šajā laikā zied lapu kaktusi – epifīli, kā arī mamilārijas, astrofīti, parodijas un citi. Pavisam dārza kolekcijā ir apmēram 900 dažādu nosaukumu sausumu un sauli mīloši augi, no kuriem aptuveni 400 ir kaktusi. Viens no ievērojamākajiem notikumiem kolekcijā šajā pavasarī ir šaurlapu agaves Agave angustifolia var. marginata ziedneša augšana un uzziedēšanas gaidīšana. Marta otrajā pusē augam sāka attīstīties ziednesis. Siltumnīcas jumtā jau ir izgriezts caurums, lai nekas netraucētu pret debesīm tiekties zaļam, brangam un dzīvīgam ziednesim. Botāniskā dārza siltumnīcā neviena no kolekcijā esošajām agavēm nav ziedējusi pēdējos 20 gadus. Dabā agave uzzied reizi mūžā, sasniedzot apmēram 10 gadu vecumu: vispirms 2-3 metru garumā izaug ziednesis, kura galā izplaukst zaļganbalti, apmēram piecus centimetrus lieli ziedi.

Izstādes laikā pieredzējuši kaktusu audzētāji labprāt atbildēs uz interesentu jautājumiem un dalīsies savā pieredzē. Praktiskās nodarbības kaktusu, adēniju un litopšu pārstādīšanā - sestdien, 28. maijā plkst. 12:00.

 

Dalīties