Piektdien, 21. jūlijā, plkst. 18.00 Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā pirmo reizi notiks tematiskā ekskursija “Indīgie augi Latvijas un pasaules florā”.

Augi, atšķirībā no dzīvniekiem, nespēj aizbēgt no saviem ienaidniekiem, tāpēc daba tos apveltījusi ar spējām sevi aizsargāt, atrodoties nekustīgā stāvoklī. Daļa augu aizsargājas, izmantojot ērkšķus un dzeloņus, bet daļa – izmantojot indīgas ķīmiskās vielas. Pasaules florā ir daudz augu, kuru inde var būt bīstama ne tikai neuzmanīgiem dzīvniekiem, bet arī cilvēkiem. Latvijas florā vien ir aptuveni 100 dažādi indīgie augi. Ne visi no tiem ir bīstami cilvēkiem, taču saskaršanās ar atsevišķiem pārstāvjiem no Latvijas indīgo augu saraksta var beigties pat letāli. Piemēram jāmin velnarutku un velnābolu.

Visbiežāk saindēšanās ar indīgajiem augiem notiek cilvēku nezināšanas vai neuzmanības dēļ, indīgos augus sajaucot ar līdzīgiem uzturā lietojamiem augiem, lietojot ārstniecības augus pārlieku lielās devās un tādējādi apdraudot veselību vai pavisam vienkārši neatpazīstot augu un neievērojot nepieciešamo piesardzību saskarsmē ar to. Lai pasargātu sevi un savus tuviniekus no briesmām, ko var radīt indīgie augi mums apkārt, kā arī lai izprastu krāšņo, pārsteigumiem pilno indīgo augu pasauli, LU Botāniskais dārzs aicina uz jaunu tematisko ekskursiju “Indīgie augi Latvijas un pasaules florā”.

Ekskursijas dalībnieki mācīsies atpazīt gan indīgos augus, kas sastopami Latvijas pļavās un mežos, gan arī tos indīgos augus, kurus nereti audzē uz palodzēm dekoratīvos nolūkos bieži vien pat neapzinoties to kaitīgo iedarbību. Gids savā stāstījumā iepazīstinās arī ar vēsturiskiem stāstiem un leģendām, kurās indīgie augi spēlējuši svarīgu lomu, kā arī pastāstīs par augiem, kuru halucinogēnās īpašības savos rituālos izmantojuši šamaņi. Ekskursijas laikā varēs apskatīt augus, kurus lietojot uzturā jābūt ļoti piesardzīgiem – pareizi pagatavoti tie ir vērtīgs pārtikas produkts, taču, ja pavārgrāmatā ieviesusies kāda kļūda, tie kļūs indīgi, kā arī uzzināt, kurš ir indīgākais Latvijas augs, kā to atpazīt, kurš Latvijā sastopams augs nogalināja Sokrātu un vēl daudzus citus interesantus faktus par indīgo augu valstību Latvijā un pasaulē.

Pirmā ekskursija ”Indīgie augi Latvijā un pasaulē” notiks piektdien, 21.jūlijā plkst. 18.00, uz to visas vietas jau aizņemtas. Ekskursija šovasar notiks arī citos datumos. Informācijai par konkrētiem datumiem sekojiet  LU Botāniskā dārza facebook profilā vaitīmekļa vietnē www.botanika.lu.lv. Pieteikšanās, rakstot uz agnese.reke@lu.lv vai zvanot uz 67450860 (Agnese). Ekskursijas notiks, ja būs pieteikušies vismaz 5 dalībnieki.

Ekskursiju iespējams pieteikt arī individuāli grupai, izmantojot iepriekšminētos kontaktus. Arī individuālajām ekskursijām minimālais dalībnieku skaits ir 5 personas. Par ekskursiju cenām informāciju atradīsiet šeit.

LU Botāniskajā dārzā Latvijas indīgajiem augiem ir izveidota īpaša brīvdabas ekspozīcija, kurā vienuviet apskatāmas 38 Latvijas indīgo augu sugas. Latvijas indīgie augi atrodami arī ārpus indīgo augu ekspozīcijas, kopumā veidojot 65 sēklaugu kolekciju. Svešzemju indīgie augi plašā klāstā apskatāmi Palmu mājas siltumnīcās.

Par Latvijas Universitātes Botānisko dārzu

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ir vecākais botāniskais dārzs Latvijā. Dārza 15 hektāru lielā brīvdabas teritorija, augu mājas un Tropu tauriņu māja nodrošina mājvietu ap 6000 dažādiem augiem, kā arī tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem, bet rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvā skaistu pastaigu un kulturālas izklaides vietu. LU Botāniskā dārza attīstību atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Maijā dārzs un Tropu tauriņu māja apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 21.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā maijā: skolēniem ar klasēm – EUR 1.90, skolēniem individuāli – 2.90 EUR, studentiem un pensionāriem – EUR 3.90, pieaugušajiem – EUR 4.90. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem. Plašāka informācija: www.botanika.lu.lv.

Dalīties