Vai atrodamies mežā, laukos vai pilsētas burzmā – bez kokiem mūsu dzīve nav iedomājama. Ekskursijā “Labrīt, koki!” LU Botāniskais dārzs aicina pacelt skatienu augstāk un iepazīties ar augu pasaules milžiem – kokiem. Pirmā ekskursija "Labrīt, koki!" notiks ceturtdien, 17.augustā plkst. 19:00.

Koki ir vislielākie un visilgāk dzīvojošie organismi uz Zemes virsas. Precīzs koku sugu skaits pagaidām nav zināms nevienam, jo lielākā daļa koku sugu aug relatīvi maz izpētītajās tropu zemēs, bet skaidrs ir viens - koki ir daudz un bez tiem cilvēku dzīve nav iedomājama. Zinātnieki lēš, ka kopumā uz Zemes ir 60 000 – 100 000 dažādu koku sugu, kas ir apmēram 25% no kopējā augu sugu skaita. Latvijā kopumā ir aptuveni 50 dažādas koku un krūmu sugas.

Ekskursijā “Labrīt, koki!” LU Botāniskais dārzs aicina pacelt skatienu augstāk un iepazīties ar mūsu skābekļa ražotājiem, ēnas radītājiem un augu pasaules milžiem – kokiem!

Ekskursijā mācīsimies dabā atpazīt visus nozīmīgākos Latvijas kokus, kā arī iepazīsimies ar dažādiem svešzemju kokiem, piemēram, simtgadīgām palmām, kafijkokiem, iespaidīgajām magnolijām, ciedru priedēm un daudziem citiem.

Dzirdēsim stāstus par kokiem-rekordistiem – pasaulē garākajiem, resnākajiem, vecākajiem un varenākajiem kokiem. Uzzināsim, kurš ir izplatītākais koks Latvijā, no kurienes cēlies apzīmējums “Rīgas priedes” un kāpēc patiesībā nemaz nepastāv tāds “banānkoks”. Ielūkosimies sensenos laikos, sastopot kokus, kas uz Zemes mitinājušies jau kopš dinozauru laikiem un kokus, kuru stumbri ir bagātīgi noauguši ar ērkšķiem, lai pasargātos no leduslaikmeta megafaunas milzu zīdītājiem.

LU Botāniskajā dārzs ir mājvieta vairāk nekā 90 dižkokiem, tādēļ ekskursijā izmantosim arī iespēju ielūkoties dižkoku pasaulē, iepazīstot iespaidīgākos Botāniskā dārza milžus un uzzinot, kā noteikt, vai koks pieskaitāms dižkokiem.

Pirmā ekskursija “Labrīt, koki!” notiks ceturtdien, 17.augustā plkst. 19.00. Pieteikties ekskursijai iespējams, rakstot agnese.reke@lu.lv (e-pastā jānorāda ekskursijas datums un dalībnieku skaits), zvanot 67450860 vai aizpildot pieteikuma anketu šeit: goo.gl/SN3Scb

Dalībnieku skaits ekskursijā ir ierobežots, tādēļ iepriekšēja pieteikšanās ir obligāta! Ekskursija notiks, ja būs pieteikušies vismaz 5 dalībnieki.

Dalības maksa ekskursijā 1 personai: 2 EUR + ieejas biļete. Plašāka informācija par biļešu cenām šeit: www.botanika.lu.lv/nacciemos/

Ekskursiju grupai iespējams pieteikt arī individuālā laikā, izmantojot iepriekš minētos kontaktus. Arī individuālajām ekskursijām minimālais dalībnieku skaits ir 5 personas.

 

Par Latvijas Universitātes Botānisko dārzu

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ir vecākais botāniskais dārzs Latvijā. Dārza 15 hektāru lielā brīvdabas teritorija, augu mājas un Tropu tauriņu māja nodrošina mājvietu ap 6000 dažādiem augiem, kā arī tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem, bet rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvā skaistu pastaigu un kulturālas izklaides vietu. LU Botāniskā dārza attīstību atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds.

 

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Maijā dārzs un Tropu tauriņu māja apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 21.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā maijā: skolēniem ar klasēm – EUR 1.90, skolēniem individuāli – 2.90 EUR, studentiem un pensionāriem – EUR 3.90, pieaugušajiem – EUR 4.90. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem. Plašāka informācija: www.botanika.lu.lv.

Dalīties