Pateicoties Borisa un Ināras Teterevu fonda finansiālajam atbalstam, Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā šogad ir notikuši ievērojami atjaunošanas un labiekārtošanas darbi. Rudenī ir pabeigta žoga rekonstrukcijas otrā kārta un dendrārija daļas atjaunošana, kas pēc vairāku desmitu gadu pārtraukuma atkal ir atvērta apmeklētājiem.

Ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā pēdējos trīs gados notiek apjomīgi teritorijas atjaunošanas un kolekciju papildināšanas darbi. Arī šogad turpinās teritorijas atjaunošanas un labiekārtošanas darbi Kuldīgas ielas tuvumā un teritorijā starp Dzirciema ielu un Jūrmalas gatvi. Otrdien, 6. oktobrī, mecenāti Boriss un Ināra Teterevi ieradās LU Botāniskajā dārzā apskatīt paveikto un atskatīties uz līdzšinējo sadarbību.

Latvijas Universitātes rektors prof. Indriķis Muižnieks iepazīstināja mecenātus ar izdarīto un nākotnes plāniem, atzīmējot, ka LU vēlme ir padarīt LU Botānisko dārzu par Latvijai nozīmīgu vides kultūras objektu, kas ir nepieciešams plašai sabiedrībai savā valstī – bērniem, jauniešiem, ģimenēm un senioriem, kā arī dažādiem speciālistiem un tūristiem. Boriss un Ināra Teterevi atzinīgi novērtēja līdzšinējo trīs gadu sadarbību ar LU Botānisko dārzu, atzīmējot, ka dārza attīstība ir nozīmīga ne tikai Latvijas Universitātei, bet arī Baltijas valstu kontekstā. Mecenāti norādīja, ka viņus priecē redzētā darba augļi, kas neapšaubāmi rada milzīgu emocionālu gandarījumu. Jāpiebilst, ka kopš 2012. gada LU Botāniskā dārza apmeklēju skaits pieaudzis par 29%.

Turpinot pagājušajā gadā iesākto, Botāniskajā dārzā šoruden ir noslēgusies žoga atjaunošanas otrā kārta: ar jaunu žogu 540 m garumā ir nomainīts līdzšinējais, kas atdala dārzu no Kuldīgas ielas zemju īpašumiem. Savukārt dendrārijā, ko pilsētas pusē ietver Dzirciema iela un Jūrmalas gatve, ir iekārtoti jauni un atjaunoti esošie pastaigu ceļi, radītas jaunas atpūtas vietas, sakopti koki un iestādīti jauni augi. Šī teritorija pēdējos gadu desmitos nebija pieejama apmeklētājiem. Tagad jauno pastaigu ceļu garums dendrārijā pārsniedz puskilometru. Ir sakārtots arī 105 metrus garais esošā ceļa posms, izveidojot kvalitatīvu grants segumu. Jauno ceļu trasējums ir radīts iepriekš bijušu celiņu vietās, kuri bija izzuduši pēdējo 40 gadu laikā. Dārza viesu ērtībai dendrārijā ir izveidotas arī jaunas atpūtas vietas un skatu laukumi ar atpūtas soliem un piknika galdiem. Dendrārijā ir izveidoti daudzveidīgi un krāsaini dekoratīvo krūmu stādījumi, izvēloties gan vēsturisko muižu parkiem raksturīgus krūmus (sniegogas, sorbārijas, filadelfi, plūškoki, sausserži), gan eksotiskus kokaugus, kas papildina dārzā esošās augu kolekcijas. Kokaugi ir stādīti brīvās, ainaviskās grupās. Daudzveidīgie robežstādījumi pie 2014. gadā atjaunotā dārza žoga priecēs ne tikai dārza apmeklētājus, bet arī cilvēkus, kas savās ikdienas gaitās pārvietosies pa Dzirciema ielu un Jūrmalas gatvi gar Botāniskā dārza teritoriju. Ir veikta arī esošo koku inventarizācija, novērtēts to stāvoklis un izstrādātas rekomendācijas koku sakopšanā. Balstoties uz tām, ievērojams darbs ir paveikts pie koku vainagu sakopšanas. Ar mecenātu atbalstu koku kopšanas darbus LU Botāniskajā dārzā jau trešo gadu veic augsti kvalificēti arboristi jeb kokkopji no SIA Labie koki.

Dārzā ir atjaunots zāliens 6000 m2 platībā un tajā ir iestādīti vairāki tūkstoši sīpolpuķu. Dažādu narcišu (6550 gab.), krokusu, sniedzīšu, zilsniedzīšu un sniegpulkstenīšu krāšņumu varēs baudīt līdz ar pavasara atmodu. Velobraucēju ērtībām iegādāti un pie Botāniskā dārza ieejas izvietoti 15 droši un ērti velosipēdu stiprināšanas statīvi, pie kuriem var novietot divreiz lielāku velosipēdu skaitu. Kopumā trīs gados paveiktie darbi, kurus ir atbalstījis Borisa un Ināras Teterevu fonds, ir būtiski sekmējuši LU Botāniskā dārza atpazīstamību sabiedrībā un tās labvēlīgu ieinteresētību, novērtējot dārza sakopšanu, tam kļūstot par arvien pievilcīgāku objektu Rīgā. Mecenātu ziedojumu administrē LU Fonds www.fonds.lv .

Par Borisa un Ināras Teterevu fondu

2010. gadā mecenāti Boriss un Ināra Teterevi nodibināja ģimenes labdarības fondu, lai atbalstītu izcilas un sabiedrībai noderīgas iniciatīvas un veicinātu kultūras, mākslas un izglītības attīstību Latvijā un pasaulē. Fonda atbalstītie labdarības projektu rezultāti aptver simtiem tūkstošu iedzīvotāju Latvijā, un iedzīvotājus 10 valstīs ārpus Latvijas teju visos kontinentos. Borisam un Inārai Tetereviem ir piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis, abi mecenāti atzīti par Gada rīdziniekiem, kā arī ir Eiropas gada attīstībai 2015 labās gribas vēstnieki. Facebook: tererevu-fonds / www.teterevufonds.lv

Dalīties