Indijas mēnesstauriņš

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā pavasaris iesācies ar retiem un pat nebijušiem jaunumiem. Siltumnīcā, kur aug dažādi tuksnešu un citu sausu vietu augi, drīz būs vērojama agaves ziedēšana, savukārt Tropu tauriņu mājā izšķīlušies vieni no lielākajiem tauriņiem pasaulē.

Marta otrajā pusē šaurlapu agavei no rozetes centra sāka attīstīties zieda kāts. Tas aug acīmredzami - aptuveni 9 centimetrus diennaktī, 14. aprīlī sasniedzot siltumnīcas jumtu. Tajā ir izgriezts caurums, lai nekas netraucētu ziedkāta stiepšanos un agave varētu arī uzziedēt. Pagaidām pret debesīm tiecas zaļš, brangs un dzīvīgs ziedkāts, kas, pēc literatūras datiem, varētu izstiepties pat 3 metru garumā. Botāniskā dārza siltumnīcā neviena no kolekcijā esošajām agavēm nav ziedējusi pēdējos 20 gadus.

Savvaļā šaurlapu agave Agave angustifolia var. marginata aug Centrālamerikā - no Kostarikas līdz pat Meksikas ziemeļaustrumiem. Tā ir sastopama gan tropiskās savannās, gan sausos ērkšķainos tropu mežos, vai arī kalnainos apvidos līdz pat 1500 metriem virs jūras līmeņa. Pats augs var būt nedaudz augstāks par metru, bet tā šaurās lapas ir aptuveni 60 centimetrus garas. Lapas ir zaļas ar krēmbaltu apmali. Dzimtenē agave uzzied reizi mūžā, sasniedzot apmēram 10  gadu vecumu. Tas notiek pavasarī: vispirms 2-3 metru garumā izaug ziedkāts, bet tad tā galā izplaukst zaļganbalti, apmēram piecus centimetrus lieli ziedi. Pēc noziedēšanas augs pamazām atmirst, bet no tā saknēm blakus vecajai rozetei veidojas sāndzinumi, kas pārtop jaunās lapu rozetēs. Šaurlapu agave ir ne vien dekoratīva, bet arī saimnieciski nozīmīga: no lapu šķiedrām vij virves, bet to mīkstumu izmanto ziepju gatavošanā. No agaves iegūst saldu sīrupu, ko izmanto pārtikā, kā arī tā ir tekilas izejviela.

 

Savukārt Tropu tauriņu mājā  pirmo reizi Latvijā ir apskatāms Indijas mēnesstauriņš (Actias selene). Dabā suga mīt Āzijas dienvidaustrumos. Šie tauriņi greznojas ar lieliem, gaiši zaļiem pusmēness formas spārniem, kas aizmugurē ir pagarināti, kļūst arvien šaurāki un beidzas ar krāšņu šlepi. Spārni ir labi apskatāmi, jo tauriņš dienu pavada nekustīgi snaužot ar pilnībā atvērtiem spārniem, bet aktīvs kļūst naktī. Dzīves laikā mēnesstauriņi neuzņem barību, bet pārtiek no tā, ko ir uzkrājuši kāpura stadijā. Kāpuri siltumnīcā nav apskatāmi, bet dabā tie ir salātzaļi un lieli, sasniedz 10-15 centimetru garumu. Ēdienkartē kāpuriem ir tādu cēlu koku un krūmu lapas, kā rododendri, persiki, bumbieri un saldie ķirši, kas dod spēku visai turpmākajai dzīvei.

 

Starp eksotiskajiem lidoņiem pašlaik ir skatāmi arī citi Dienvidaustumu Āzijas tropu mežu iemītnieki - Atlasa pāvači. To šķilšanās no kokoniem bija jau pāris mēnešus ar nepacietību gaidīts notikums. Pagaidām ir izšķīlušies divi, kas pirmajās dzīves dienās jau ir paspējuši sapāroties. Tādējādi ir cerības, ka Tropu tauriņu mājā varēs vērot ne tikai pašus tauriņus, kuru šķilšanās no kokoniem ir vēl priekšā, bet arī sekot pilnam tauriņu dzīves ciklam, attīstoties vietējai jaunajai paaudzei. Atlasa pāvači ir pasaulē lielākie tauriņi, to spārnu virsmas laukums var sasniegt pat 400 kvadrātcentimetrus.

Darba laiks un ieejas biļešu cenas.

Dalīties