No 7. jūlija līdz 14. augustam Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Palmu mājas vestibilā apskatāma latviešu mākslinieces Ilzes Dilānes papīra darbu izstāde “No auga līdz papīram”.

Izstādē No auga līdz papīram apskatāmi roksmēluma papīra darbi – lampas un papīrmasas gleznas, kas gatavotas izmantojot abakas (Musa textilis) un kozo (Paper Mulberry) šķiedru. Šo eksotisko augu šķiedra ir elastīga, un tai piemīt pašlīmes spēja, kas lampas gatavošanas procesā ļauj tai piešķirt vēlamo formu un to nostiprināt.

Papīra masas gleznojumos pamata loksne ir izgatavota no abakas. To izveido ilgstoši maļot abakas šķiedru, ko pēc tam lej koka rāmī uz sieta, tādējādi piešķirot tai vēlamo formu. Gleznošanai izmantoto papīra masu izgatavo no maltas kokvilnas un lina šķiedras, kas pigmentēta ar saules gaismā noturīgu pigmentu. Izstādē apskatāmo darbu gleznošanā izmantota 12 dažādu krāsu masa. Līdzīgi izgatavo arī loksnes papīra lampu veidošanai. Izstādē apskatāmās lampas izgatavotas, starp papīra loksnēm iestiprinot stiepli, kā arī apliekot abakas papīra loksnes ap metāla armatūru. Izstādē “No auga līdz papīram” redzami arī daži Ilzes Dilānes audzēkņu darbi no Pārdaugavas Mūzikas un mākslas skolas un pedagogu tālāk izglītības kursiem.

Ilze Dilāne ir latviešu māksliniece. Beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu. Vēlāk Latvijas Mākslas akadēmiju, iegūstot bakalaura grādu gleznošanā. 2001. gadā pabeigusi J. Jurjāna un Kr. Zariņa gleznošanas meistardarbnīcu. Lampu izgatavošanā no abakas Ilze Dilāne praktizējusies Amerikas Savienotajās valstīs pie mākslinieces Helēnas Hibertas (Helen Hiebert), savukārt papīra izgatavošanu no kozo apguvusi pie grafikas pasniedzējas Sjūzenas Makinas Dolānas (Susasan Mackin Dolan) un mākslinieka Ērlinga Gustavsona (Earling Gustavson), kas šo seno papīra izgatavošanas amatu iemācījies Japānā – kozo auga dzimtenē. Māksliniece piedalījusies enkaustiskās gleznošanas nodarbībās Stamp Antonio un papīrveidošanas, grāmatu mākslas, grafikas, augstspieduma un mozaīkas nodarbībās Southwest School of Art & Craft. 2006. gadā kļuvusi par SAVA (San Antonio Visual Artists) biedri un 2010. gadā iestājusies enkaustikās mākslas biedrībā Texas Wax. 2009. gadā ar papīra darbu guvusi godalgu mākslas izstādē Art and Archeology SAVA galerijā, San Antonio. 2008. gadā apbalvota ar iespēju piedalīties Creative Capital mākslinieku profesionālās attīstības seminārā San  Antonio Texas.  Piedalījusies mākslas izstādēs Latvijā un ārvalstīs. Veido personālizstādes, publiskos un privātos pasūtījumus Latvijā un Dānijā.

Par Latvijas Universitātes Botānisko dārzu

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ir vecākais botāniskais dārzs Latvijā. Dārza 15 hektāru lielā brīvdabas teritorija, augu mājas un Tropu tauriņu māja nodrošina mājvietu ap 6000 dažādiem augiem, kā arī tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem, bet rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvā skaistu pastaigu un kulturālas izklaides vietu. LU Botāniskā dārza attīstību atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Maijā dārzs un Tropu tauriņu māja apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 21.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā maijā: skolēniem ar klasēm – EUR 1.90, skolēniem individuāli – 2.90 EUR, studentiem un pensionāriem – EUR 3.90, pieaugušajiem – EUR 4.90. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem. Plašāka informācija: www.botanika.lu.lv.

Dalīties