Rožu ziedēšanas laikā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā notiks tematiskās ekskursija “Pastaiga rožu ziedonī”, kuru laikā tuvāk varēs iepazīt tieši krāšņās rozes - mīlestības, jaunības un skaistuma simbolu.

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā sākusies viena no gada gaidītākajām ziedēšanām – zied dārza karalienes rozes. Atzīmējot šo notikumu, jūlijā piektdienas vakara ekskursiju uzmanības centrā būs tieši šie ziedaugi.

Ekskursijas laikā gids saistošā veidā tuvāk iepazīstinās ar  rožu daudzveidību, to dievināšanas un pelšanas laikiem vēsturē, kā arī pastāstīs par rožu praktisko pielietojumu veselības uzlabošanā.  Tematiskā ekskursija “Pastaiga rožu ziedonī” piedāvās uzzināt arī dažādus interesantus faktus par šiem populārajiem ziediem, kā, piemēram, to, ka rozēm patiesībā nemaz nav ērkšķu un citus brīnumus. “Pastaigas rožu ziedonī” laikā dalībnieki aplūkos arī citas skaistākās un ziedošākās dārza daļas, lai vēl pilnīgāk izjustu to vasaras krāsu un smaržu pārpilnību, kāda vienuviet baudāma Latvijas Universitātes  Botāniskajā dārzā.

Rožu ģintī ir aptuveni 400 sugas, taču rozes ir tik plaši selekcionēti kultūraugi, ka to šķirņu skaits ir daudzkārt pārsniedzis sugu skaitu. Pasaulē ir vairāk nekā 25 tūkstoši dažādu rožu šķirņu.

Lielākā daļa Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā apskatāmo rožu ir selekcionētas Eiropā pēdējo 50 gadu laikā. Daļu rožu šķirņu selekcionējuši kolēģi no Nacionālā Botāniskā dārza Salaspilī. LU Botāniskā dārzā rožu ekspozīcijā apskatāmas floribundrožu, poliantrožu, klājenisko, parka, krūmrožu un tējhibrīdu šķirnes. Joprojām notiek Latvijas klimatam piemērotāko un LU Botāniskā dārza apstākļiem atbilstošāko rožu šķirņu atlasīšana, tādēļ ekspozīcija ir mūžam mainīga un katru gadu pārsteidz mūs ar aizvien jaunām krāsām un smaržām.

Dalība ekskursijā ar iepriekšēju pieteikšanos, rakstot uz agnese.reke@lu.lv, zvanot uz 67450860 (Agnese) vai aizpildot pieteikuma anketu https://goo.gl/SN3Scb.

Maksa par dalību ekskursijā 1 personai 2 EUR papildus ieejas biļetei. Ekskursijas garums – 1,5 h. Vietu skaits ekskursijā ir ierobežots.

Par Latvijas Universitātes Botānisko dārzu

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ir vecākais botāniskais dārzs Latvijā. Dārza 15 hektāru lielā brīvdabas teritorija, augu mājas un Tropu tauriņu māja nodrošina mājvietu ap 6000 dažādiem augiem, kā arī tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem, bet rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvā skaistu pastaigu un kulturālas izklaides vietu. LU Botāniskā dārza attīstību atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Maijā dārzs un Tropu tauriņu māja apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 21.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā maijā: skolēniem ar klasēm – EUR 1.90, skolēniem individuāli – 2.90 EUR, studentiem un pensionāriem – EUR 3.90, pieaugušajiem – EUR 4.90. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem. Plašāka informācija: www.botanika.lu.lv.

Dalīties