Otrdien, 28.novembrī, plkst. 12.00 LU Botāniskajā dārzā notiks cikla “Daba dziedē: ārstniecības augi” noslēguma lekcija “Ārstniecības augi nieru veselībai”, kurā stāstīs par augiem nieru un urīnceļu veselībai. Zināšanās par ārstniecības augiem un pareizu to lietošanu dalīsies sertificēta farmaceite un ārstniecības augu pazinēja Anita Liberte.

Nieres ir pāra orgāns, kas cilvēka organismā veido filtrēšanas sistēmu. Tā darbojas nepārtrauktā režīmā. Sistēmas galvenais uzdevums ir attīrīt asinis (ik 8-10 minūtes caur nierēm izplūst visas cilvēka asinis), regulēt ūdens-sāļu maiņu un skābju-sārmu līdzsvaru, kā arī uzturēt nemainīgu organisma šķidruma daudzumu, regulēt asinsspiedienu un pildīt daudzas citas nozīmīgas funkcijas.

Neskatoties uz nieru milzīgo lomu cilvēka veselības un labsajūtas nodrošināšanā, parūpēties par to veselību ikdienā nereti aizmirstam. Nierēm kaitē neveselīgs uzturs, alkohols, nepietiekama šķidruma uzņemšana, regulāra neizgulēšanās un citi neveselīgi ikdienas ieradumi. Urīnceļu veselība ir cieši saistīta ar nieru darbību, tādēļ lekcijā iepazīstinās arī ar augiem, kas var palīdzēt tās uzlabošanai.

Lekcijā “Ārstniecības augi nieru veselībai” iepazīstinās ar dažādiem ārstniecības augiem nieru un urīnceļu veselībai. Stāstīs gan par augiem, kas lietojami profilaktiskos nolūkos, gan par augiem, kas palīdzēs dažādu saslimšanu gadījumos. Lektore Anita Liberte dalīsies arī ar vienkāršām, mājas apstākļos pagatavojamām receptēm, kā arī praktiskiem padomiem par ārstniecības augu pareizu sagatavošanu.

Dalība lekcijā ar iepriekšēju pieteikšanos, rakstot agnese.reke@lu.lv, zvanot 67450860 (darba dienās 9.00-17.00) vai aizpildot pieteikuma anketu šeit: goo.gl/SN3Scb 

Par Latvijas Universitātes Botānisko dārzu

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ir vecākais botāniskais dārzs Latvijā. Dārza 15 hektāru lielā brīvdabas teritorija, augu mājas un Tropu tauriņu māja nodrošina mājvietu ap 6000 dažādiem augiem, kā arī tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem, bet rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvā skaistu pastaigu un kulturālas izklaides vietu. Gatavojoties Latvijas Universitātes Botāniskā dārza simtgadei 2022. gadā, tā rekonstrukcijas darbus atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds. Ziedojumus administrē Latvijas Universitātes fonds.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Oktobrī-decembrī dārzs un Tropu tauriņu māja apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 16.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā novembrī: skolēniem ar klasēm – EUR 1.90, skolēniem individuāli – 2.40 EUR, studentiem un pensionāriem – EUR 2.40, pieaugušajiem – EUR 3.40. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem. Plašāka informācija: www.botanika.lu.lv.

Dalīties