Sestdien, 14. oktobrī, no plkst. 11.00 līdz 16.00 Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā notiks “Rudens ražas svētki”, tirdziņā piedāvājot iegādāties vietējo ražotāju produkciju, lekcijās izzinot rudenī aktuālas tēmas un ar grupas Pastakaste koncertu ievadot gada tumšāko laiku.

Kad lauka darbi padarīti un daba dodas pie miera, Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs aicina svinēt zemes auglību un ražas  bagātību “Rudens ražas svētkos”. Jau par tradīciju kļuvušajos gadskārtu svētkos piedāvās iegādāties vietējo amatnieku un pārtikas ražotāju produkciju. Tirgotāju sortiments piedāvās gan gardi pamieloties uz vietas pasākuma laikā, gan sagādāt cienastu mājiniekiem, gan arī papildināt savu mājokli un garderobi ar skaistiem Latvijā ražotiem amatnieku darinājumiem.

Sagatavoties ziemai un aizdomāties par veselīgu dzīvesveidu aicinās lekcijas par rudenī aktuālām tēmām, kas notiks paralēli tirdziņam LU Botāniskā dārza šķūnī. LU Botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciāliste Ingūna Gudrupa ar interaktīvo lekciju "Telpaugu kopšana rudenī un ziemā" sniegs ieskatu ziemas dārzniecībā. Viena no “Vegan Fest” rīkotājām, Dainuvīte Roginska ar lekcju “Augi mūsu ēdienkartē” iepazīstinās ar dažādiem veidiem kā bagātīgo rudens ražu iekļaut ēdienkartē. Sertificēta farmaceite un ārstniecības augu speciāliste Anita Liberte ar lekciju “Ārstniecības augi un to vākšana rudenī” ievedīs plašāku lekciju ciklu par ārstniecības augiem “Daba dziedē: Ārstniecības augi” (vairāk informācijas par ciklu atradīsiet LU Botāniskā dārza tīmekļa vietnē). Lekciju sēriju Rudens ražas svētkos noslēgs biedrības “Homo Ecos” vadītāja Artūra Jansona lekcija “Videi draudzīgas izvēles uzturā. Augi”. Lekcijas notiks ik stundu no plkst. 11.00 līdz 15.00.

Rudens ražas svētku izskaņā apmeklētājus priecēs modernā folka duets “Pastakaste”.  Divu mūziķu Andreja Grimma un Mares P. Ābeles apvienība ar mandolīnu, klasisko ģitāru, dūdām, stabulēm, vargānu, "lūperi", "katedrāli" un citiem skaņu rīkiem atskaņos moderno folku, kurā ieskanēsies gan tuvas, gan tālas danču melodijas.

Visu tirdziņa dienu Palmu mājas vestibilā notiks LU Botāniskā dārza telpaugu izpārdošana, piedāvājot unikālu iespēju papildināt privāto telpaugu kolekciju ar kādu eksotisku un krāšņu augu. Piedāvājumā būs gan tādi labi zināmi augi kā mājas svētība, kafijas koks, līdakaste, paparde, dažādu veidu un izmēru alojes un fikusi, pelargonija, gan arī mazāk pazīstamās psīdijas, jukas, dažādu veidu , monsteras, dracēnas hibiski, baltziedu hemantes un citi krāšņi telpaugi. Telpaugus iegādāties varēs vēl nedēļu pēc Rudens ražas svētkiem, zvanot uz 67450852, 26319560 vai rakstot uz botansikais.darzs@lu.lv. Telpaugu izpārdošana norisināsies līdz 20. oktobrim. Vairāk informācijas par pasākumu atradīsiet ej.uz/htpx.

Par Latvijas Universitātes Botānisko dārzu

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ir vecākais botāniskais dārzs Latvijā. Dārza 15 hektāru lielā brīvdabas teritorija, augu mājas un Tropu tauriņu māja nodrošina mājvietu ap 6000 dažādiem augiem, kā arī tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem, bet rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvā skaistu pastaigu un kulturālas izklaides vietu. Gatavojoties Latvijas Universitātes Botāniskā dārza simtgadei 2022. gadā, tā rekonstrukcijas darbus atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds. Ziedojumus administrē Latvijas Universitātes fonds.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Oktobrī dārzs un Tropu tauriņu māja apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 16.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā septembrī: skolēniem ar klasēm – EUR 1.90, skolēniem individuāli – 1.90 EUR, studentiem un pensionāriem – EUR 2.40, pieaugušajiem – EUR 3.40. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem. Plašāka informācija: www.botanika.lu.lv.

Dalīties