Jātnieciņš Ogkosoma cremieri uz valrieksta stumbra. Foto: Lauma Ķeire

Botāniķis Mārtiņš Dakša, strādājot dendrārijā, novērojis jātnieciņu Ogkosoma cremieri, papildinot Latvijā novēroto kukaiņu sarakstu ar jaunu sugu.

Jātnieciņš Ogkosoma cremieri (Romand, 1838) (Ichneumonidae: Hybrizontinae) ir vidēja izmēra plēvspārnis ar specifisku dzīves veidu – kāpuru attīstībai tas izmanto skudru ligzdas. Kā norāda vairāki citi pētnieki, Eiropā suga parazitē spožo skudru Lasius fuliginosus kāpuros. Spožā skudra savus pūžņus veido lapu koku dobumos un pie koku saknēm. Tā ir aizsargājama skudru suga, sastopama visā Latvijā piemērotos dobumainos kokos. Botāniskajā dārzā ir vismaz trīs spožo skudru ligzdas – divas atrodas parastajā kļavā Acer platanoides, viena ligzda ir karaliskā valrieksta Juglans regia stumbrā.

Jātnieciņa mātītes iedēj olas skudru kāpuros, izmantojot brīdi, kad rudenī darba skudras (strādnieki) pārvieto kāpurus pa koka stumbru. Vasarā tie atrodas augstāk kokā, bet ziemu skudru kāpuri pārlaiž pazemes kambaros tuvāk stumbra saknēm. Jātnieciņš O. cremieri ir novērots vienīgi rudenī, pārsvarā oktobrī, kad mātītes dēj olas. Arī Botāniskajā dārzā sugu pamanīja, uzturoties spožās skudras ligzdas tuvumā 16. un 17. oktobrī. Vismaz trīs jātnieciņi lidinājās virs skudrām, iespējams, meklējot skudru kāpurus, un ik pa brīdim nosēdās uz valrieksta stumbra vai lapām. Netika novērota neviena darba skudra ar kāpuru vai, ka jātnieciņš iedētu olu skudras kāpurā.

Līdz šim jātnieciņš Ogkosoma cremieri ir novērots Austrijā, Čehijā, Francijā, Vācijā, Itālijā, Japānā, Nīderlandē, Polijā, Baltkrievijā un Krievijā.

Dalīties