Sākušies darbi pie LU Botāniskā dārza purva ekspozīcijas pārveides. Foto: L. Ķeire

Lai veicinātu sabiedrības informētību par mitrāju augu daudzveidību un biotopu aizsardzības nozīmi, LIFE PeatCarbon projekta ietvaros Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā veiks neliela mēroga infrastruktūras – purva ekspozīcijas pārveidi.

Efektīvs veids, kā dārza apmeklētājus izglītot par bioloģiskās daudzveidības un klimata tēmām, ir dzīvo augu, tostarp purva augu, ex situ kolekcijas. Dārza vidē pielāgotos apstākļos būs augi no Latvijas savvaļas, radot priekšstatu par mitrāju biotopiem un specifiskajiem apstākļiem, kādi augiem ir jāpārvar, lai augtu purvā. Izmantos gan augus no esošās purva ekspozīcijas, gan veiks kolekcijas papildināšanu ar jauniem taksoniem. Augu materiālu (sēklas, veģetatīvās daļas vai dzīvus augus) iegūs no savvaļas teritorijām saskaņā ar Latvijas Sugu un biotopu aizsardzības likumu.

Projekta ietvaros palielinās purva ekspozīcijas kopējo platību un ierīkos koka laipas augu iepazīšanai un teritorijas atraktīvākai apskatei. Jaunā ekspozīcija būs saistoša jebkuram apmeklētājam, skolēnu klasēm, ģimenēm un ekskursantu grupām, lai izzinātu vienu no Latvijas vērtībām – purvus. Darbus plānots pabeigt līdz 2025. gada beigām.

Ekspozīcijas atjaunošanu veic SIA "AGS Sistēmas" sadarbībā ar LU Botāniskā dārza darbiniekiem.

 

LIFE PeatCarbon projekts “Purvu atjaunošana siltumnīcas efekta gāzu samazināšanai un oglekļa uzkrāšanai Baltijas jūras reģionā” īsteno purvu atjaunošanas pasākumus degradētos augstajos purvos, demonstrē inovatīvus līdzekļus un pielietojuma metodes klimata pārmaiņu mazināšanas monitoringam un izvērtējumam.

Dalīties