Lai arī botāniskie dārzi nav vieta, kur ir atļauts pastaigāties kopā ar suni, izņemot gadījumus, kad suns ir kā pavadonis, tas neliedz parādīt šos gudros dzīvniekus kā cilvēku ar īpašām vajadzībām atbalstu un labāko draugu.

LU Botāniskā dārza pasākumu telpā “Šķūnis” no 5. jūlija līdz 13. augustam būs skatāma servisa suņu biedrības “TEODORS” organizētā foto izstāde.

Fotoizstāde „Servisa suņi – darbā un atpūtā” sākotnēji tapa sadarbībā ar fotogrāfu Valteru Poļakovu, vēlāk tai pievienoja citu fotogrāfu bildes. Izstāde dod ieskatu biedrības “TEODORS” servisa suņu brīvdienās un misijā, parādot sabiedrībai, kāda ir patiesā nozīme šo apmācīto suņu darbam, palīdzot cilvēkiem ar invaliditāti veiksmīgi un jēgpilni iekļauties sabiedrībā un līdzdarboties dažādās dzīves norisēs, mazinot aizspriedumus un veicinot plašāku dialogu starp dažādām sabiedrības grupām. Biedrības fotoizstāde ir skaists pierādījums tam, ka servisa suns ir laimīgs suns, kurš kopā ar savu saimnieku ir 24 stundas dienā. Un ne tikai strādā, bet arī atpūšas un dara viens otru patiesi laimīgus!

Suņi-asistenti palīdz cilvēkiem ar fiziskiem traucējumiem veikt ikdienišķus uzdevumus – saģērbties, pienest priekšmetus, atvērt durvis, ieslēgt/izslēgt gaismu u. c.. Suņi-pavadoņi strādā ar neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem, palīdzot patstāvīgi pārvietoties dažādās vidēs, izvairoties no ārvides šķēršļiem. Savukārt terapijas suņi jeb kanisterapijas suņi ir īpaši apmācīti, lai cilvēkiem ar dažādu invaliditāti palīdzētu uzlabot sociālās iemaņas, fizisko un emocionālo stāvokli. Suns darbojas kā motivators un komunikācijas objekts, kas atraisa un veicina cilvēka iekļaušanos un labsajūtu. Kanisterapiju var izmantot ne vien fiziskā rehabilitācijā, bet arī citos virzienos – pedagoģiskā un psiholoģiskā.

Izstāde būs apskatāma LU Botāniskā dārza pasākumu telpā "Šķūnis" no 5. līdz 13. augustam katru dienu no 10.00 līdz 20.00.

 

Dalīties